Българската народна банка (БНБ) обяви официално в понеделник, че е

...
Българската народна банка (БНБ) обяви официално в понеделник, че е
Коментари Харесай

Гюров: Близо 800 млн. български евромонети ще заменят стотинките


Българската национална банка (БНБ) разгласи публично в понеделник, че е завършила процеса по координиране и утвърждение на дизайна на българските евромонети. Последната стъпка от този развой включваше утвърждението на Съвета на Европейски Съюз, което е било получено при започване на този месец.

Подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров уточни, че това е още една крачка към присъединението на страната ни към еврозоната. " С полученото утвърждение от Съвета на Европейски Съюз Българска народна банка ще може да отсече по 1 млн. бройки от всички номинали (1, 2, 3, 10, 20, 50 евроцента и 1 и 2 евро). Вече изпълняваме програмата за това пробно отрязване, която включва най-различни стадии ", посочи той.

Гюров разясни, че един от стадиите е обезпечаването на заготовките за евромонетите, който към този момент е преминат и те са поръчани. Допълни, че следва тези заготовки да постъпят в Монетния двор на Българска народна банка и да стартира изсичането на монетите.

Подуправителят на Българска народна банка сподели, че откакто бъдат изсечени в пробните тиражи, монетите би трябвало да бъдат сертифицирани от Европейската централна банка. Той разясни, че приемането на подобен документ за " Монетен двор " ЕАД ще значи, че можем да пристъпим към сеченето и на останалите евромонети.

Гюров добави, че общо към 800 млн. монети ще би трябвало да бъдат издадени, като това ще започва, откакто страната ни публично бъде утвърдена за присъединение към еврозоната. Той счита, че всички изсечени монети, които са част от пробния тираж сега, ще влязат в формалния паричен трафик след влизането в еврозоната. /БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР