Българската криптобанка Nexo, в която днес влязоха прокуратурата, ДАНС и

...
Българската криптобанка Nexo, в която днес влязоха прокуратурата, ДАНС и
Коментари Харесай

Има арестувани служители на Nexo, компанията ще съди България за стотици милиони

Българската криптобанка Nexo, в която през днешния ден влязоха прокуратурата, ДАНС и задгранични сътрудници, излезе с позиция " първо пред bTV ".

От текста, публикуван в онлайн изданието на националната телевизия, излиза наяве, че са били арестувани чиновници на Nexo и че обиските през днешния ден са траяли часове наред. От компанията даже вършат намек за ликвидиране и плячкосване на проспериращ бизнес.

Това не е първи проблем за NEXO, само че е първи на територията на България. Компанията, която се занимава с търговия и заеми в криптовалути е съдена от 8 американски щата поради нарушавания на финансовите регулации.

Според публикуваната от bTV позиция на криптобанката днешната акция е била " излишно показна ", като " към момента не са показани публични документи, които еднопосочно да посочат искания към Nexo ".

" Всичко протичащо се досега е в изострен прорез с откритите правни и процесуални правила, показващи тоталната непросветеност на провеждащите тази срамна акция и са недостойни за една правова страна. Както постоянно обезщетенията, които България ще изплати след заведените и извоювани искове от Nexo, ще са следващ антирекорд в размер на стотици милиони, само че за жалост ще са за сметка на българския поданик. ", споделят от Nexo в първия си коментар за случая.

От компанията обръщат внимание и че лица, които са правили обиските, са отказвали да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания.

Следващите редове са част от истинската позиция на компанията, изпратена до bTV.
" Nexo не оферират услугите си на територията на Република България, точно тъй като постоянно сме очаквали, че е допустимо да попаднем под обстрела на парадокса. Размерите, в които той може да се разгърне, надминават обаче и най-смелите ни упования. Nexo е измежду крипто-компаниите с най-високи стандарти във връзка с " познавай-клиента-си " и ограниченията срещу изпирането на пари.Отвъд общоприетите начини на всяка финансова институция, Nexo употребява услугите на компании като Chainalysis, които се употребяват в това число от ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ. Това разрешава на нашите експерти, минали специфична подготовка в Съединени американски щати против изпирането на пари, да са сигурни в произхода на влизащите на платформата крипто активи, както и да знаем накъде отиват изтеглените от платформата такива.След експлоадирането на войната в Украйна и последвалите наказания, Nexo предприе една от най-стриктните политики във връзка с глобените територии и човеци вследствие на съветската експанзия. Нещо повече, бяхме и измежду първите, които спомогнаха в набирането на средства за жертвите.Брифингът на прокуратурата и неубедителният отговор на въпроса това интернационална акция ли е не остават никакво подозрение, че това е местен български произвол. Опортюнистично се употребяват диалози с регулатори в други юрисдикции, с цел да се направи внушението, че това е освен това от акция за ликвидиране и плячкосване на проспериращ бизнес.Nexo е горделив шеф на над 600 души в България и сме измежду образците за компания, платила десетки милиони левове под формата на налози и осигуровки, създавайки неповторим личен артикул и правейки компанията международният номер едно в сферата си. Ще предприемем всички разрешени от закона дейности, с цел да защитим своите чиновници, както и самата компания от този възмутителен произвол. "
Основател на Nexo е Антони Тренчев (вляво на снимката), който беше народен представител в Реформаторския блок до 2017 година Тренчев беше зам.-председател на " Движение България на жителите " до пролетта на 2017 година, когато разгласи, че напуща партията.

Вторият съосновател е Коста Кънчев: братовчед на шефа и ръководител на УС на Фондация " ХелпКарма " Константин Кръстев, който беше упрекнат от Софийска градска прокуратура в длъжностно заграбване в края на 2021 година

Третият съосновател е Георги Шулев - наследник на някогашния стопански и обществен министър от Национална движение „Симеон Втори" Лидия Шулева, който от дълго време не е част от компанията и води дело против някогашните си съдружници.

Според по-ранната информация на трите национални малките екрани - компанията е обвинена за това, че е привличала хора за вложения в криптовалути с обещания за висока рентабилност.

През последните години през платформата са минали като оборот над 94 милиарда $, твърди прокуратурата.

Проверката е почнала по сигнал на непознати служби, които са открили " съмнителни транзакции ", за които има съмнения, че целят заобикаляне на глобите на Европейски Съюз и Съединени американски щати против Русия.

През декември 2022 година Nexo разгласи, че стопира да предлага услуги и артикули в Съединени американски щати, откакто договарянията им с щатските и федералните регулатори са стигнали до " задънена улица ".

Още през септември Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт настояват, че Nexo е предложила на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да ги записва като скъпи бумаги и да даде нужните доклади. Без достъп до тези финансови доклади, съгласно щатските регулатори, вложителите не биха могли да вземат осведомени капиталови решения.

Осемте щата настояват, че Nexo е внушила на вложителите, че е лицензирана и записана платформа.

Депозитният артикул на доктрина разрешавал на вложителите да вложат активи в Nexo в подмяна на рентабилност до 36%, само че на процедура компанията е признала, че единствено един неин артикул носи 36% рента - за най-високия клас клиенти Platinum, освен това за по-слабо известната криптовалута Axie Infinity. 12% се предложили за депозити в стейбълкойни като USDC, USDT и DAI, чиято стойност е закрепена към тази на $, а за депозитите в най-известните криптовалути - Bitcoin и Ethereum, доходността е 7 и 8%.

Според блокчейн анализаторите огромни потоци от средствата към този момент изтичат от платформата на Nexo. Компанията за блокчейн разузнаване Arkham написа в Туитър, че стотици хиляди долари са излели от платформата в последните 24 часа.

Floods of outflows seen from wallet addresses on-chain.

This follows news that Nexo Bulgarian offices were raided by special police this morning.

Stay safe.
— Arkham | Crypto Intelligence (@ArkhamIntel)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР