Българската компания Алтерко АД вече официално се търгува на най-голямата

...
Българската компания Алтерко АД вече официално се търгува на най-голямата
Коментари Харесай

Българска компания с летящ старт на най-голямата борса в Европа

Българската компания Алтерко АД към този момент публично се търгува на най-голямата фондова борса в Европейски Съюз – във Франкфурт,.

Първият ден на борсовата търговия на немската борса започва при огромен интерес – началната цена на акциите на сдружението беше избрана на 14.50 евро и единствено за първите два часа от отварянето на пазара цената на акцията се качи с над +6%. В момента пазарната капитализация на Алтерко се прави оценка на 277.2 млн. евро, което я трансформира в третата най-голямата компания в показателя SOFIX.

Технологичната компания търгува на контролирания пазар на Българската фондова борса (БФБ) от 2016 година насам. Оттогава цената на акциите на сдружението се е повишила с над 1100%. На база на оповестени прогнози компанията чака доходи от 27,8 млн. евро за 2021 година и 41,8 млн. евро за 2022 година



Алтерко АД е първата и единствена българска компания с пряк двоен листинг на непознат контролиран пазар, който разрешава акции да се купуват в София и да се продават във Франкфурт и назад в границите на същия, като по този метод се прави арбитраж сред двата пазара.

" Франкфуртската фондова борса е най-големият финансов пазар в Европейски Съюз. Щастливи сме, че вследствие на напъните на Експат Капитал като съветник по листинга и Алтерко компанията получи достъп посредством Франкфурт до вложители от целия свят, което подсигурява доста по-добри вероятности за привличане на капитали за развиване в средносрочен проект. Алтерко АД е една от най-перспективните и динамично разрастващи се софтуерни компании в България, която основава нововъведения посредством планиране, произвеждане и разпространяване на висококачествени IoT решения и артикули ", показват от Експат Капитал.

Процесът на регистрация за търговия на формалния пазар във Франкфурт включва определяне на доста взаимоотношения с значими нови сътрудници, регистрация на акциите за предпазване и сетълмент в интернационалните депозитари и прекосяване през дю дилиджънс процедурите на организации като Clearstream Banking и Deutsche Boerse. Радваме се, че успяхме да извървим дружно с екипа на Алтерко целия този път и благодарим за доверието на компанията към нашата потвърдена инфраструктура, опит и експертиза за сходни планове, прибавят от борсовия медиатор.
Германия е център на експанзията на Алтерко в Европа



Със своите интелигентни датчици от продуктовата линия Shelly, компанията се развива динамично и уголемява активността си в цяла Европа. Марката Shelly е изключително известна в Германия, където Алтерко към този момент генерира забележителна част от продажбите си. Решението за вторично листване в Prime Standard на Франкфуртската фондова борса акцентира смисъла на Германия като основен пазар за продажби на IoT решения за образован дом и образува основата на световната тактика за напредък на сдружението.

За тази цел компанията в допълнение разшири и усъвършенства своите структури. В лицето на Волфганг Кирш, който преди този момент е бил основен действен шеф в MediaMarktSaturn, Алтерко към този момент съумя да завоюва потвърден специалист от бранша на потребителската електроника. Като основен изпълнителен шеф на новоучредяващата се Allterco Europe GmbH, той ще дава отговор за развиването на компанията на нови пазари, както и в Мюнхен. Грегор Бийлер ще поеме поста ръководител на Консултативния съвет на компанията. Като основен изпълнителен шеф в Европа, Бийлер е отговарял за положението на Aparavi и също по този начин е натрупал скъп опит на управителни позиции в Logitech, PayPal и Microsoft.
Динамично развиване на пазара за IoT и интелигентен дом

" Листването на Франкфуртската фондова борса е значим стадий за Алтерко. Двойното листване в Prime Standard – сегмента с най-висока бистрота – ни дава достъп до спомагателни групи вложители, покачва видимостта на компанията на финансовите пазари и усъвършенства ликвидността на нейните акции. По този метод построяваме мощна база за реализиране на амбициозните ни цели и за това да продължим по стратегическия си път към печеливш и резистентен напредък. С нашите артикули подкрепяме развиването на динамично развиващия се пазар за образован дом и IoT решения, като в това време способстваме за понижаване на излъчванията на CO2. Ето за какво, като последваща стъпка, желаеме да създадем световна маркетингова и комерсиална конструкция, която по никакъв метод не отстъпва на високото качество на нашите механически решения. Смятаме, че това е основно за оползотворяването на цялостния ни пазарен капацитет и одобряването на Shelly като една от водещите марки за устройства за образован дом. ", разяснява Волфганг Кирш, основен изпълнителен шеф на Allterco Europe GmbH (в развой на регистрация).



Shelly към този момент е една от най-бързоразвиващите се европейски марки артикули за образован дом и домашна автоматизация. Рецептата за триумф на марката се гради на продуктова тактика, която е тясно насочена към потребностите на потребителите. Около марката се е построила неповторима общественост от почитатели и поддръжници – над 35 000 дейни членове във форумите за поддръжка единствено в Германия. Продуктите на Shelly работят с всички постоянно срещани платформи от производители като Гугъл, Apple или Amazon.

" Нашите съставни елементи могат да бъдат свободно програмирани. Ние също по този начин не задължаваме потребителите ни да употребяват клауд системата или да купуват съответна система за ръководство. Вместо това създаваме артикули, които са допустимо най-гъвкави и отворени за приложимост – това ни отличава от другите компании в бранша ", изяснява Димитър Димитров, основен изпълнителен шеф на Групата и началник " Развитие " в Алтерко.

" Ние следваме концепцията, че устройствата ни би трябвало да служат на хората, а не да усложняват в допълнение всекидневието им. С вторичната регистрация на фондовата борса във Франкфурт желаеме да подчертаем нашите упоритости в Европа и да създадем най-хубавите условия за по-нататъшното ни разширение. Заради към този момент откритото ни наличие и съществуващата поддръжка на немския пазар, ние умишлено се спряхме навръх Франкфуртската фондова борса ", разяснява той.
Експат Капитал свързва България и света

Експат Капитал продължава задачата си за отваряне на българския финансов пазар към света и за обезпечаване на достъп до интернационалните пазари и на други качествени български компании. През 2022 година чакаме с наше присъединяване и други български компании да бъдат листнати за търговия във Франкфурт. Компании, които имат интерес и желаят да схванат повече за опцията да се търгува във Франкфурт или Лондон, могат да се свържат с екипа на Експат за повече информация.

Експат Асет Мениджмънт е първият български емитент на Франкфурт – с 11-те борсово търгувани фонда, ръководени от сдружението, които са листнати на борсата в Германия от 2018 година Борсово търгуваните фондове на Експат дават опция вложителите да получат ликвидна и диверсифицирана експозиция към пазари от Централна и Източна Европа, за множеството от които все още няма аналогични артикули. Фондовете пасивно следват придвижването на съществени показатели на акции от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия, Северна Македония, Румъния, България, Гърция. Всички те се търгуват по едно и също време в София и Франкфурт, като част от тях са листнати също и в Лондон и Любляна.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР