Българската икономика е силно енергоемка и зависима от въглищната енергия.

...
Българската икономика е силно енергоемка и зависима от въглищната енергия.
Коментари Харесай

Стефан Янев иска плавен преход към зелена енергия

Българската стопанска система е мощно енергоемка и подвластна от въглищната сила. Затова преходът към зелена сила би трябвало да бъде равномерен за районите и популацията. Това обръщение насочи българският министър председател Стефан Янев при започване на днешната конференция „ Зеленият преход – решения и провокации за България “. Янев е безапелационен, че в българското общество има потребност от спомагателен спор по тематиката, за осведомителна акция и информираност.

Когато приказваме за „ Зелената договорка “, не би трябвало да се фокусираме само върху това какво затваряме, а върху това какво отваряме и градим, дали сме в положение да градим бъдещето, счита министър председателят.

Надявам се дружно в разговор и с конструктивизъм да се оправим сполучливо с провокациите, които стоят пред нас, акцентира той, говорейки за „ Зеления преход “ в изискванията на коронавирус пандемия и шоковото повишаване на енергоносителите.

Приветствам зелената концепция и напъните да съхраним околната среда, природата ни и естествените ни дадености. Добре съзнавам нуждата и от съответно адресиране на всички тези проблеми, свързани със замърсяването и климатичните проблеми. Споделям разбирането, че инвестицията в зелени технологии е инвестиция в бъдещето, в нашата обща вероятност за стабилно развиване и разцвет, инвестиция нашия цивилизационен модел и нуждата от неговото надграждане, инвестиция в благополучието на нашите нации, акцентира Янев.

Първата действителна крачка по пътя към зеления преход на България е националният План за възобновяване и резистентност, уверен е образецът. Планът поставя основите на зелената и цифровата промяна на стопанската система, уточни още Стефан Янев.

Нашият проект, освен дава отговор на визията и целите на Европейския съюз, само че и почива на напълно нова философия за развиването на българската стопанска система. Основните промени в него обгръщат: приоритизирането на декарбонизацията на стопанската система, засилена поддръжка за бизнеса, капиталов фокус в обществената сфера, обучение, опазване на здравето, обществена поддръжка, което посредством вложения и човешки капитал също ще увеличи капацитета на стопанската система ни, обърна се Янев към участниците в конференцията.

В Европа има 30 въглищни района, които знаят, че дълготрайното им бъдеще не може да бъде обвързвано с въгледобива, а хората, които работят в тези райони би трябвало да бъдат подготвени и преквалифицирани, съобщи от своя страна заместник-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс, представен от БНР.

Мога да се наемам през днешния ден тук пред вас, че ще разгледаме този проект като имаме поради, че България има съществени провокации в енергийния си бранш. Ще подсигуряваме, че преходът във въгледобивните райони ще бъде осъществен по един обективен и метод и ви давам обещание – наемам се, че никой няма да бъде зарязан и пропуснат.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР