Българската група Софарма е традиционен лидер с търговското си дружество

...
Българската група Софарма е традиционен лидер с търговското си дружество
Коментари Харесай

Най-големите фармацевтични компании: По традиция с двуцифрения ръст

Българската група " Софарма " е обичаен водач с комерсиалното си сдружение и в топ 10 с индустриалното си.

© Цветелина Белутова Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
По-висока облага с маржове от над 20% регистрират индустриалните сдружения с непознати пазари - " Ромфарм ", " Хювефарма " и " Софарма ". Още по тематиката
" Софарма парцели " раздава дял от 0.2722 лева на акция

Дружеството със специфична капиталова цел е нараснало и приходите, и облагата си предходната година
24 юни 2018
Как да хвана " Градус " -а на борсата

Публичното предложение на акциите на производителя на пилешко месо стартира на 18 юни. Какво би трябвало да се знае и по какъв начин всеки, който желае, може да взе участие
8 юни 2018 " Фьоникс " още веднъж е на второ място по доходи от продажби, а съгласно данните на IQVIA е водач в локалните доставки на медикаменти с дял от 21%. 4.6
милиарда лева доходи имат 15-те най-големи компании в подреждането. Осем от сдруженията са с българска благосъстоятелност.
Двуцифрените растежи в продажбите в стойност нормално имат разнообразни пояснения. 2017 година е следващата, в която фармацевтичният пазар в България се форсира - растежът в приходите от продажби е 11% в стойност по данни на международната организация IQVIA. През предходната година единствено продажбите на медикаменти по цени на едро, без аптечните надценки от към 15-20%, се пресмята на 3.164 милиарда лева Точно с 11% порастват и приходите на най-големите 15 компании в бранш фармация (вижте таблицата тук). В класацията обаче влизат и задгранични и български търговци, както и производители, най-често с фокус външни пазари.

Десет от 15-те сдружения в класацията са търговци. А вътрешните продажби отново порастват, движени от онкологичните медикаменти (със скок от 14%), грипните епидемии и като цяло – непосрещнатите потребности на голям брой хронично заболели пациенти. Това, както и консолидацията в бранша, са причина за продължаващия видим растеж в продажбите на фармацевтичните компании в подреждането.

Отново съвсем всички компании в класацията са печеливши, като междинната доходност от над 8% е по-висока от тази в останалите браншове. По-висок марж на облагата обичайно имат производителите.

Традиционен водач

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
На първо място за поредна година е търговецът на едро с медикаменти " Софарма трейдинг ", която има продажби от 685 млн. лева, с към 25 млн. лева повече от втория в класацията и със 150 млн. лева от третия. По доходи обичайно лидерските места се заемат от фирмите с най-големи обороти – търговците на едро с медикаменти. По този метод в класацията попадат и смесено търговско-производствени компании като " Хювефарма ", притежател и дистрибутор на ветеринарните фабрики " Биовет " и няколко в чужбина, както и българският дистрибутор на " Ромфарм ", през който се фактурират продажбите от румънските фабрики на групата за Русия и страните от Оперативно-наблюдателно дело.

От " Софарма трейдинг " разясняват, че означават растежи към този момент за 11 поредна година от основаването й.

" Искаме да променяме бизнеса, желаеме да бъдем иноватори, да сме мотор на еволюцията в бранша. През 2017 година следвахме тактиката си да диверсифицираме бизнес модела си в унисон с световните трендове за отвесна и хоризонтална интеграция в бранша на грижа за здравето. Традиционните ни сегменти на аптечен и болничен пазар, въпреки това, ни осигуриха постоянния пиедестал и растеж, с цел да можем да осъществяваме проектите си за агресия в новите бизнес линии ", разяснява Димитър Димитров, изпълнителен шеф на " Софарма трейдинг ".

Той добавя, че предходната година е минала под знака на динамична агресия посредством сливания и придобивания. " Органичният растеж не е за нас, не може да ни обезпечи мащаба, който дава отговор на нашия дух и темперамент. Така в първата половина на 2017-а обявихме както разрастването си в ритейла, придобивайки аптеки " Фармастор ", по този начин и първата стъпка към лидерската позиция в Сърбия или закупуването на мажоритарния дял в локалния търговец на едро " Лековит ", отбелязва Димитров. Той споделя, че компанията е довършила извънредно значим план в областта на дигитализацията за внедряване на SAP ERP система. Компанията има една от най-големите онлайн аптеки със същото име, както и действителната верига аптеки - " СОФармаси ".

Все по-дигитални

Ръстът посредством цифрови технологии е част от тактиката и на втората компания по доходи в класацията. Както и предходната година, това е " Фьоникс фарма ", българското сдружение на немския паневропейски дистрибутор на медикаменти. Председателят на съвета на шефовете и ръководещ шеф Николай Колев отбелязва, че компанията създава и софтуерни артикули, които са тясно свързани с ръководството на фармацевтични обекти като хранилища на едро, аптеки и дрогерии, а със своя аптечен програмен продукт " Аптека Експерт " още веднъж е пазарен водач.

" Фьоникс " още веднъж е на второ място по доходи от продажби, а съгласно данните на IQVIA е водач в доставките на медикаменти с дял от 21.12% за целия локален пазар. В борбата за водачеството по пазарен дял, която се води сред четири съществени доставчика на медикаменти, които държат над 80% от доставките в България, " Фьоникс " за трета поредна година работи на загуба, с цел да влага в разрастването си, като през 2017 година минусът е по-малък спрямо предходните години.

" Фьоникс фарма резервира своята лидерска позиция по пазарен дял измежду търговците на едро с медикаменти в България и доближава 22.21% за април 2018 година (общ фармацевтичен пазар), по данни на IQVIA. За 2017 година чистите продажби на компанията на аптечния пазар се усилиха с 8%, а тези на болничния пазар с 27% ", разяснява Николай Колев. Той отбелязва, че през предходната година доста положителни резултати са отбелязали и останалите бизнес интензивности - логистични услуги и преддистрибуция, продажби на аптечен програмен продукт, продажба на данни и други маркетингови услуги.

Размяна на позиции

През миналата година предходният четвърти в търговията на едро – дистрибуторът " Фармнет ", е изпреварил по обороти " Стинг ", като е отбелязал малко по-ниска облага спрямо предходната година.

" Развиваме се стабилно, имаме партньорски връзки с лечебни заведения, търговци на едро и главните фармацевтични компании. По наши наблюдения растежът на пазара като оборот идва най-много от новаторските и скъпоструващи лекарства и доста изпреварва растежа на броя продадени опаковки. За поредна година растем като оборот и сме удовлетворени от развиването на компанията и осъществената облага ", разяснява Веселин Марешки-син от " Фармнет ". Компанията, учредена от фамилията му, има най-голямата верига едноименни аптеки - " Марешки ", в България, в която вземат участие 400 обекта. Те са и най-големите клиенти на дистрибутора.

Според Марешки-син търговията на едро с медикаменти е зрял и доста контролиран пазар, по тази причина е мъчно да се внедрят нови disruptive практики, по-скоро Фармнет залага на възстановяване на успеваемостта с въвеждане на нови софтуерни решения.

Той счита, че вълната на покупко-продажбите – сливането на " Актавис " и " Тева ", договорката на " Софарма трейдинг " за аптеките " Фармастор ", по-скоро е минала и фирмите ще се съсредоточат върху интеграцията на новопридобитите бизнеси.

На фона на растящия бизнес в търговците на едро единственият дистрибутор, който не престават да бележи спад в приходите, е " Алта фармасютикълс " с 5% понижение. Компанията доставя лична верига аптеки, като през тази година купи най-големите аптеки от веригата " Адонис " в София.

Глобални резултати

За разлика от дистрибуторите, при които първите две компании се движат с растеж, който следва общия пазар, във фармацевтичния бранш има единствено едно изключение през предходната година.

Това е " Балканфарма Дупница ", заводът на израелската Teva. Мощностите в града са най-големите за произвеждане на таблетни форми в Югоизточна Европа, само че през 2017 година не означават растеж в продажбите. В края на декември предходната година Teva разгласи световно редуциране на личния състав с 25% и евентуално част от него се е случило и през предходната година в завода, чийто личен състав понижава с 10%. Възможно е това да се дължи и на все по-малката потребност от човешка ръка в изцяло автоматизираните процеси по произвеждане на медикаменти. В същото време комерсиалната компания на Teva – " Актавис ", която предлага в България световното портфолио на компанията, след сливането е отбелязала растеж в продажбите над 23%.

Плод на консолидация на резултатите на добитите сдружения е и резултатът на " Санофи България " – френският тръст консолидира продажбите на новаторски медикаменти, артикули за редки болести, бизнеса с имунизациите и генеричната си дивизия, което води до растеж от 365%.

Ръст в продажбите отбелязва и ветеринарният производител в класацията – " Биовет ", която изнася артикули за здравето на животните през компанията майка " Хювефарма ", която има и други бизнеси.

Българският производител

Българската фармацевтична компания " Софарма " отбелязва двуцифрен растеж в продажбите през предходната година, като пораства и продукцията й, предопределена за експорт. В страната за поредна година здравните фондове заплащат най-вече скъпоструващи истински медикаменти и макар обещанията на всички политически партии не организират прогенерична политика. Така компанията реализира своя двуцифрен растеж във допустимо най-неблагоприятна среда – липса на здравна промяна и политика, която да предизвиква замяната на скъпи лекарства с генерични, непрестанно понижение на цените на медикаментите от регулаторите и яростна конкуренция с останалите генерични компании, като също така усилва и облагата си.

Ръст по здравна каса

От класацията на фармацевтичните компании отсъстват сдруженията от групата на швейцарския тръст Novartis, които не консолидират резултатите си. На равнище пазар обаче анализаторските компании за поредна година регистрират, че компанията продължава да бъде пазарен водач, в случай че се обединят резултатите на истинското и генеричното й поделение дружно с дивизията за продажба на артикули за очно здраве. Именно новаторските медикаменти на групата, както и на идващите компании в класацията, които се заплащат от здравната каса, са в основата на растежа.

Повече доходи регистрира и другият швейцарски тръст – " Рош България ", чиято съществена продукция е в онкологичната област.

Макар и минимално GlaxoSmithKline също усилва продажбите си в България, като през предходната година растежът се дължи на новаторските лечения в региона на ХИВ и лекуването на респираторни болести.

Изминалата година беше сполучлива за американската AbbVie, защото с изключение на досегашните й лечения здравната каса стартира да покрива лекуването на пациенти с хепатит С, за който компанията има лекарство. Българското звено в действителност дебютира в топ 15 на секторната ранглиста. Какво следва в бранша

Трите компании в челото на класацията предвиждат растеж в продажбите и през тази година. Според Димитър Димитров трендовете имат няколко имена – глобализация, което значи консолидация, цифровизация и иновация. " Фарма промишлеността, въпреки и съгласно някои световни изследвания да е един от секторите, които изостават от общия ритъм на нахлуване на технологии и нововъведения, няма по какъв начин да бъде подмината от новата дисруптивна вълна. Има няколко образеца за нахлуване на нови играчи и технологии, които ще трансформират образа на класическата грижа за здравето – Amazon, телемедицината, изкуственият разсъдък. Редица футуристи предсказват, че една от специалностите, които ще претърпи най-сериозна промяна в бъдеще, ще бъде тази на здравните експерти. Така че ние желаеме да сме подготвени и да сме първите, които ще бъдат мотор на тази гражданска война в бранша в нашия район ", споделя Димитров.

Според Николай Колев фармацевтичният пазар в България ще продължава да пораства и през 2018 година, само че с по-слаби темпове от предходните години.

" Забавянето към този момент се усеща и през април за пръв път от доста години пазарът на медикаменти означи спад от 2.8%. Основните трендове от предходните години като ценова ерозия и понижение на маржовете на дистрибуторите, усилване на регулативната тежест и повишение на условията за качество, консолидация на аптечния пазар и усилване на отвесната интеграция на фирмите в бранша ще продължат и през 2018 година Ако към това прибавим и по-ниския растеж на пазара, провокациите пред дистрибуторите ще не престават да нарастват ", споделя Колев, който добавя, че като част от световна компания българското сдружение разполага с ресурсите и знанията да продължи да се развива сполучливо в сложната среда.

" Фармнет " си слага задача да пораства в сегмент, в който досега другите търговци на едро като " Софарма Трейдинг " и " Фьоникс " участват от дълго време – лечебните заведения. " С всички особености на болничния пазар наш план е през тази година да се включим по-активно в него, защото до момента не ни е бил приоритет ", споделя Марешки-син. К100 - ранглиста на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по доходи
- Класация по браншове
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР