Българската федерация по тенис не се управлява в интерес на

...
Българската федерация по тенис не се управлява в интерес на
Коментари Харесай

Георги Стоименов: БФТ се управлява без някой да има формална отговорност


Българската федерация по тенис не се ръководи в полза на тениса в България, а в организацията в действителност няма човек, който да има официална отговорност за протичащото се. Това съобщи Георги Стоименов в предаването „ Брейк пойнт “ по Max Sport 1 в изявление за Петьо Борисов.

„ Начинът на работа не е в полза на тениса в България. Не мога да позволи, че ръководител на федерация може да пристигна на Общо заседание, да го открие и да напусне незабавно по-късно с изрече, че е доста ангажиран човек и има доста работа. Не е задоволително “ – разяснява Стоименов.

Той обясни и за какво в БФТ няма човек, който носи официална отговорност сега, както и по какъв начин се взимат решения:

„ Оставяме това, че ръководителят всеобщо не участва на Общи събрания, което съгласно мен е извънредно неуважително. На Общо заседание се оферират членове на Управителния съвет, а индивидът, който внася предлагането, не познава хората. Докато въпросните хора ги няма в залата “.

„ Той (бел. авт. Стефан Цветков) споделя, че е почетен ръководител на федерацията, а дано да отбележа, че БФТ няма изпълнителен шеф последните четири години. Тоест имаме почетен ръководител, който не би трябвало да има оперативни отговорности в това сдружение, с изключение на да краси федерацията, което го одобрявам за някои организации. Но в действителност сега БФТ се ръководи без някой да има официална отговорност за това нещо. По Устав, БФТ би трябвало да има изпълнителен шеф, само че няма. Това е необяснимо “.

Георги Стоименов изясни, че дава гласност не тъй като има персонален интерес, а тъй като приема прочувствено протичащото се:

„ Аз не съм част от оперативния живот на федерацията по тенис, само че се пробвам да имам свои способи, с цел да допринеса за тениса в България. На Общо заседание (бел. авт. преди години) беше препоръчано нещо, обвързвано със специфичното условие за участие във федерацията за най-малко две години, в случай че човек желае да се кандидатира за ръководител. Не асоциирайте „ човек желае да се кандидатира “ с мен, само че това е надълбоко незаслужено решение. Години по-късно се вижда, че взетото решение тогава не води до нищо положително “.

„ Има маса хора, които милеят за тениса в България и по някакви аргументи не са в Управителни съвет, само че в случай че по някаква причина решат да бъдат, те също не биха могли да станат ръководители. Все повече членове на федерацията схващат качеството на ръководство сега. Това е повода и в този момент да се даде повече публичност “.

„ Това е крещящо несправедлива точка в Устава на БФТ. Целият Управителен съвет на БФТ се държи неуважително към членовете си. Аз съм участвал на стеснен брой Общи събрания, само че истината е следната: афишира се някакъв Дневен ред на Общото заседание, който не е в законовия срок; оферират се материали в деня на Общото заседание, като част от тях са доклад за приходите и разноските, които съставляват разбивка, която е напълно минимална и неопределима; има и бюджет с неопределими цели. Дори един човек да е талант, като види бюджет 10 минути преди гласуването му, естествено, не може да вземе отношение. Такива неща не могат да бъдат признати от мен. Това са неща, които би трябвало да бъдат казани, мисля, че върша положително на българския тенис “ – приключи Георги Стоименов.

От БФТ дадоха отговор с документално мнение (без редакторска намеса):

„ На 13.05 2023 година ще се организира ОБЩО СЪБРАНИЕ на Федерацията, чиято съществена цел ще бъде разглеждане и гласоподаване от делегатите на всички постъпили оферти от членовете на БФТ, свързани с смяна на Устава на организацията и оптимизация на работата на Федерацията. Като висш орган на БФТ Общото заседание е мястото за полемики по всички тематики. Публични такива, още повече в този миг, ще бъдат в посока предрешаване на резултатите от общото заседание или килване на везните в интерес на някое предложение за смяна. БФТ избира да приказва с каузи, по тази причина предлагаме диалогът за измененията в устава да бъде откакто те към този момент са факт.

В същото време БФТ непрекъснато подкрепя многочислените надарени млади състезатели, за чиято подготовка и участия по шампионати тази година са отпуснати близо 500 000 лева Свидетели сме на невиждани триумфи: двама юноши са в Топ 15 на международната класация, две девойки са в първите 50. Календарът на интернационалните шампионати в България е с рекорден награден фонд от 370 000 $ и включва невъобразим до момента брой надпревари на ITF и Тенис Европа “.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР