Българската федерация по ски ще организира двете най-големи спортни събития

...
Българската федерация по ски ще организира двете най-големи спортни събития
Коментари Харесай

БФСки се подготвя за двете най-големи спортни състезания в България за 2021

Българската федерация по ски ще провежда двете най-големи спортни събития в България за 2021 година Това са Световната купа в алпийските ски (27-28 февруари) и Първенството на планетата за младежи до 21 г по ски (1-10 март). За тези две надпревари, както и за подготовката на главните ни състезатели Алберт Попов, Радослав Янков и Владимир Зографски бе днешната онлайн конференция на БФСки.

Срещата с медиите бе открита от президента на федерацията Цеко Минев. „ Надявам се, че макар пандемията от ковид и протоколите свързани с нея ще има някакъв естествен ски сезон. Двете огромни събития за нас са Световната купа и международното младежко състезание на което България за първи път ще е хазаин. За купата в Банско ще дойдат настоящите международни първенци от шампионата в Кортина д’ Ампецо, което свършва седмица преди стартовете у нас. Надявам се с екипа, който работим през годините и от 2007-а година до момента сме организирали 10 международни купи в алпийските ски и сноуборд да се оправим съвършено и с тези две влиятелни събития, разяснява Минев. Той благодари за поддръжката към федерацията в тези тежки времена на Министерството на младежта и спорта, и спонсорите на БФСки в лицето на Fibank, А1, Ауди, Дженерали и Дел Технолоджис. Минев пожела сполучлив сезон на състезателите ни и акцентира, че поради ковид и прецизните протоколи във всяка една страна този сезон ще е доста сложен за всички. Надявам се, че ще успеем да приключим един сполучлив сезон със стартовете от интернационалния и вътрешния календар “, съобщи Минев.

Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев приказва за необикновената и доста предизвикателна обстановка в която се намират ските в международен мащаб. „ Радостното е, че към този миг календара на Световната купа върви релативно обикновено като се изключи едно отсрочено съревнование. Той разкри, че поради спомагателните ограничения свързани с протоколите за ковид бюджетът ще бъде повишен с 250 000 лева „ Надяваме се, че за времето на международната купа в Банско ще имаме позволение за допускане на аудитория. Банскалии са известни с любовта си към ските и бурната поддръжка от трибуните”, съобщи Бобев.

За Банско е екипа на БФСки това ще е осмата международна купа в алпийските ски от 2009-а година до в този момент. Отделно под Тодорка е имало и две години подред международни купи в сноуборда.

Ден след края на Световната купа в Банско ще започва и шампионата на планетата в алпийските ски за младежи и девойки до 21 година Участие в него също ще вземат най-хубавите млади гении, като множеството от тях сега жънят победи и при мъжете в Световната купа. Заради коронавирус протоколите първо няма да има втурване и композиция. Първата седмица ще се състезават младежите, а второта девойките. Според Георги Бобев се чака в Банско да дойдат представители от над 50 страни.

Директорът на международната купа в Банско и рейсдиректор на светоното младежко Виктор Гичев описа пред медиите повече за подготовката на пистите за двете надпревари. „ През годините сме посочили, че с цел да се проведат както би трябвало надпреварите би трябвало чудесно обмисляне. Мисля, че от тази позиция сме си свършили работата. За гигантския слалом от Световната купа денивилацията на трасето е 450 м, което е на максимума, и прави пистата в Банско една от най-подходящите за тази дисциплинираност, само че и най-трудните в света. Подготовката ни ще стартира към 15 февруари с инжектиране на трасето, като снежния надзор е очакван за 18 февруари. Ще има няколко талази, които да създадат надпреварата зрелищно. Младежкото международно също е огромно предизвикателство за нас, тъй като включва доста дисциплини и е една мини олимпиада “, сподели Гичев.

Най-добрият ни алпиец Алберт Попов разгласи по време на конференцията, че е във финалната фаза на подготовката си за първите стартове в слалома от Световната купа. „ Ситуацията в действителност е сложна, само че ние се съобразяваме с всички условия. Засега сме здрави и се надяваме да е по този начин през целия сезон. Направихме 7 лагера при доста положителни условия. Мисля, че съм в много добра кондиция. Ще карам на 18-19 декември в слаломите за Европейската купа във Вал ди Фаса, с цел да се тествам в каква форма съм. Първият ми старт за Световната купа ще е на 21 декември в Алта Бадия, а на 22-и карам още веднъж слалом за Семеен кодекс, само че нощен в Мадона ди Кампилио “, показа Алберт.

Попов получи от колегата на БФСки и водещ български телеком финален модел смарт телефон с благопожелание за сполучлив сезон, здрави и доста споделени позитивни страсти с него. Останалите ни алпийци завършват на 6 декември лагера си на сняг в Кабдалис (Шв). След това се местят в Италия за стартове от ФИС и Европейската купа.

Първият българин притежател на международната купа на ФИС Радослав Янков сега се приготвя за първите си стартове за Световната купа. Янков и неговия треньор Георги Атанасов потеглят за Италия в неделя. „ В сложна обстановка сме. Заради пандемията още през март изпуснахме 2 старта за Световната купа, а също и тази част от сезона в която трябваше да тестваме новата екипировка. Впоследствие започнахме месец по-рано подготовката за новия сезон. За наша наслада успяхме да създадем не неприятна подготовка на сняг. Заради коронавирус протоколите, а и с цел да пазим околните си, когато се прибираме към този момент имаме над 30 теста. До момента имаме единствено 2 отсрочени международни купи. Надявам се другите да се проведат по график. Най-големия конгрес за нас бе международното в Китай, само че то бе анулирано. В момента се договаря с курорти, които да го вземат и да не се постанова толкоз дълго пътешестване. Чувствам се здрав и се надявам да покажа високи резултати “, съобщи Янков.

Владимир Зографски към този момент откри сезона в Световната купа. Влади започва в Контиолахти и Рука. За страдание неговите словенски треньори дадоха позитивни проби за коронавирус преди вторите стартове в Рука и Влади, като контактен с тях бе спрян от присъединяване. Заради карантината той ще пропусне стартовете в Нижни Тагил (Рус) този уикенд.

„ Заради позитивният тест за коронавирус сме изолирани по стаите си в хотела в Рука за 10 дни. Ситуацията не е най-хубавата за нас, само че се надявам по-скоро да завърши и да се завърнем към надпреварите от Световната купа, където имаме съществени цели за новия сезон. Надявам се да печеля колкото се може повече точки за международната купа и класиране сред първите 15. Продължаваме да работим за това и съм сигурен, че ще реализираме съществени резултати този сезон “, съобщи Зографски.

Треньорът на националите Пламен Недялков е завел на предварителен лагер в Ливиньо най-хубавите 10 от българските ски бегачи. От там те ще пътуват за първите стартове от Континенталната купа и Световната купа. От „ Ауди “ спонсор на БФСки и Световната купа в конференцията се включи Преслава Владимирова, маркетинг шеф на Порше България. „ Във временато се намираме сега, за нас е ужасно значимо, че можем да бъдем част от позитивни вести, които са свързани с идните събития в календара на ФИС и с представянето на нашите състезатели. Положителните вести ни предстоят и партньорството на което ние толкоз доста държим е ужасно значимо за нас, тъй като по този метод демонстрираме, че разграничени отново оставаме дружно с федерацията и състезателите. Стискаме палци за един сполучлив сезон. За Ауди този сезон въпреки и чудноват ще е от извънредно значение. Ще представим остриетата на електрическата подвижност, както по международните купи по света, по този начин и на тези в Банско. Очакваме с неспокойствие този друг за всички сезон в който партньорствата значат извънредно доста и спорта надвива над всевъзможни компликации “, разяснява Преслава Владимирова.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР