Българската федерация по борба създава академия, кръстена на двукратния световен

...
Българската федерация по борба създава академия, кръстена на двукратния световен
Коментари Харесай

Серафим Бързаков напуска националния отбор по борба, за да ръководи академия за деца

Българската федерация по битка основава академия, кръстена на двукратния международен и четирикратен европейски първенец Серафим Бързаков. Tой ще бъде освен лице, само че и треньор на децата в школата, която ще се обитава въз основата " Диана " в София.

Заради новото си занятие сребърният медалист от олимпийските игри в Сидни през 2000 година ще освободи поста селекционер на мъжкия народен тим по свободна битка. Той въпреки всичко ще продължи да работи персонално с някои от състезателите.

Постът на Бързаков ще бъде ангажиран от Валентин Ангелов, който е дълготраен помощник-треньор в националния отбор и някогашни ментор на юношеските национали. В щаба като помощник влиза европейският първенец от 2010 година Михаил Ганев. От федерацията оповестиха, че сега върви подмладяване на националния тим в свободния жанр.

Промяна ще има и в националния отбор по класическа битка. В екипа на старши треньора Армен Назарян влиза носителят на златния пояс " Никола Попов " за 2012 година Илиян Георгиев. Той ще бъде зает основно с работата на тепиха.

Междувременно федерацията по битка разгласи, че стартира " дейна работа за привличането на подрастващи ". С тази задача ще бъде зает досегашният асистент на Бързаков - Иван Цонов. Сребърният медалист от игрите в Сеул през 1988 година поема и още един пост - старши треньор на кадетите в свободния жанр.

Най-успешният български спорт се показва разочароващо в последните години, макар че продължава да е с най-голямото държавно финансиране. За тази година федерацията получи 2.5 милиона лв., което е с половин милион по-малко от 2017 година

Миналата година българската битка записа най-слабото си показване на международното състезание от 56 години. Въпреки че участваше с цели 20 състезатели - шест при дамите и 14 при мъжете, тимът не съумя да завоюва нито един орден.

След шампионата Париж Кралев персонално разпореди инспекция на федерацията по битка за " да се откри извършват ли се заложените в плана за финансово подкрепяне действия ". В края на годината той похвали работата на федерацията и оправда слабите резултати с травми на съществени състезатели.

Тази пролет се организира европейско състезание, на което резултатите още веднъж бяха доста разочароващи. България за пръв път не взе нито един орден в свободната битка, а единственото отличие в класическия жанр беше бронз. По традиция от последните години дамите още веднъж избавиха ситуацията с два златни и един сребърен орден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР