Българската енергийна система към момента функционира нормално, но правителството има

...
Българската енергийна система към момента функционира нормално, но правителството има
Коментари Харесай

Енергийната ни система работи нормално, има готовност за мерки при сривове

Българската енергийна система все още действа обикновено, само че държавното управление има подготвеност неотложно да задейства и приложи съответни ограничения при нарушение или цялостно спиране на доставките на газ. Това е декларирал енергийният министър Александър Николов по време на изключителното съвещание на енергийните министри на Европейския съюз, свикано с цел да разиска и набележи ограничения против вероятните отрицателни последствия от съветската военна експанзия против Украйна в енергийната сфера.

" България е мощно загрижена от протичащото се в Украйна. Грубото нарушаване на интернационалното право от страна на Руската федерация и похищението против териториалната целокупност посредством военна намеса против Украйна е изцяло недопустимо и извънредно неоправдателно. Руската експанзия основава спомагателни опасности пред енергийната сигурност в Европа на фона на високите цени на енергоносителите ", показал Николов, представен от пресцентъра на ведомството му.

Според него са нужни незабавни, решителни и координирани дейности в Европейски Съюз, с внимание върху ограниченията за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на силата за жителите и бизнеса, в това число посредством активизиране на финансов запас на европейско равнище в поддръжка на националните бюджети.

Николов е откроил тясното съдействие с Гърция за ускорение на енергийната съгласуваност в района като част от процеса на диверсификация на енергийните източници, в това число и реверсивната връзка със Сърбия.

" Важно е да се продължи с рационалното осъществяване на целите на Европейската зелена договорка, само че правото на страните сами да дефинират най-подходящите за тях енергийни решения, в това число нуклеарна енергетика, следва да бъде зачитано напълно ", декларирал още енергийният министър. Той е изразил поддръжката на България за ускореното консолидиране на украинската електроенергийна система към европейската електроенергийна система.

Енергийните министри на Европейски Съюз са разискали и опциите за по-голям импорт на полутечен природен газ.

По време на съвещанието еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон е срещнала министрите с прогнози и симулации на разнообразни хипотетични сюжети на разстройства, спомагателни вероятни ограничения за облекчение социално-икономическите последствия от рецесията в цените на силата и подсилване устойчивостта и независимостта на европейската енергийна система и подготовката за идващия зимен интервал.

Още преди ден българското държавно управление изрази мощната си угриженост, че изострената и непредвидима обстановка в Украйна заплашва все по-реално надеждността на енергийните доставки в Европейски Съюз. Съчетано със запазването на високите енергийни цени, това е съществено предизвикателство пред българската стопанска система и енергетика.

Кабинетът също разгласи, че работи интензивно за привършване на междусистемните газови връзки със прилежащите страни - Гърция и Сърбия. Потвърдено е приключването на строителните работи по основния интерконектор България-Гърция в средата на тази година. Паралелно с това се водят диалози с Азербайджан за завишаване на предоставяните количества природен газ. Търсят се контакти и с други основни сътрудници, включително за доставка на полутечен природен газ, посредством потребление на терминала в Ревитуса, Гърция. От основно значение за възстановяване на гъвкавостта на газовата система, подкрепяне на районната сигурност и балансиране на цените е разширение потенциала на националното газово вместилище в Чирен, показват от Министерския съвет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР