Българската банка за развитие стартира нова програма с подкрепата на

...
Българската банка за развитие стартира нова програма с подкрепата на
Коментари Харесай

ББР с нова програма в подкрепа на малкия и средния бизнес, творческите индустрии и стартъпите

Българската банка за развиване започва нова стратегия с поддръжката на Паневропейския гаранционен фонд, чиято цел е поощряване на вложенията и понижаване на отрицателните последствия от пандемията от COVID-19. Тя е особено ориентирана към дребния и междинния бизнес, креативните промишлености и започващите предприятия в производството.

Новата стратегия е в размер на 40 млн. евро и планува отпущането на директни заеми с по-ниски от общоприетите условия за поръчителство и самоучастие, според от плана и бизнес историята на кандидатстващите компании.

Кредитите за компании с креативен действия, които са измежду най-засегнатите от пандемията, са до 500 хиляди лв.. Основни преимущества са пониженото условие за поръчителство и минимално самоучастие – 10% от размера на търсения заем.

Новосъздадените компании без кредитна история, които са с най-затруднен достъп до финансиране, могат да аплайват за заеми с таван от 250 хиляди лв. , без да е нужно да залагат имуществото си или да търсят кредитоспособен съдлъжник. Гаранция за банката ще бъде закупеният посредством заема актив.

Малките и междинните предприятия от всички браншове, които не попадат в другите два сегмента, също могат да се възползват от по-добри условия по заемите: от 100 хиляди до 5 милиона лв. , за период до 10 година и гратисен интервал до 18 месеца . За тях е планувана опция за финансиране без поръчителство и с понижени условия за лично присъединяване – 2 пъти по-ниско от общоприетите равнища.

Лихвите по заемите и по трите стратегии ще бъдат с отстъпка поради покритието от гаранцията на ЕИФ.

Компаниите към този момент могат да подават своите заявки за кандидатстване онлайн на уеб страницата на банката или на място, в офиса на ББР в София, на ул. „ Дякон Игнатий “ 1.

Предоставеното финансиране се реализира по гаранционен инструмент EGF, изпълняван от Европейския капиталов фонд (ЕИФ) с финансовата поддръжка на държавите-членки на Европейския съюз, които способстват за Паневропейския гаранционен фонд (EGF).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР