Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на Инфлуенца

...
Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на Инфлуенца
Коментари Харесай

Унищожават близо 400 000 кокошки в стопанство в Дебелец заради птичи грип

Българската организация по сигурност на храните установи огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в град Дебелец, област Велико Търново. Заболяването е установено в животновъден обект за развъждане на кокошки носачки. В стопанството се отглеждат към 395 000 птици.

Около засегнатия животновъден обект е избрана 3-километрова защитна зона, в която влизат и селата от община Велико Търново - гр. Дебелец и гр. Велико Търново.

Определена е 10-километрова следена зона към огнището, в която влизат обитаемоте места от община Велико Търново - селата Леденик, Момин общ брой, Пушево, Буковец, Шемшево, Килифарево, Ялово, Нацовци, Върлинка, Големаните, Плаково,. Велчево, Пчелище, Присово, Малки чифлик, Шереметя, Арбанаси и от обл. Габрово, общ. Дряново селата Маноя, Косарка, Соколово, Руня, Саласука, Длъгня, Гоздейка, Туркинча, Крънча и Зая.

С цел ограничение на болестта и недопускане на неговото разпространяване се подхващат дейности за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите.

От Агенцията по храните ще се прави епизоотично изследване и следене на придвижвания на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в зоните.

От Агенцията припомнят, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР