Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди три огнища

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди три огнища
Коментари Харесай

Нова зараза пламна край Пловдив

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) удостовери три огнища на високопатогенна инфлуенца А (грип) по птиците в областите Пловдив и Пазарджик. Вирусът е открит в един промишлен обект в село Цалапица, община " Родопи ", област Пловдив и в две персонални стопанства – също в село Цалапица и в село Варвара, община Септември, област Пазарджик.

В индустриалния обект се отглеждат към 80 хиляди кокошки все още на определяне на болестта. В двете персонални стопанства има общо към 100 птици.

По отношение на трите огнища са издадени заповеди на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване и ограничения за надзор на огнище на инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространение на заболяването.

Около птицефермата и персоналното стопанство в Цалапица са избрани: 3-километрова защитна зона, в която попадат обитаемоте места от общ. Родопи – с. Цалапица и общ. Стамболийски – град Стамболийски; и 10-километрова следена зона, в която попадат обитаемоте места от област Пловдив - град Пловдив, от общ. Съединение – град Съединение, в общ. " Марица " – с. Царацово, с. Войсил, с. Бенковски, с. Радиново, с. Костиево, в общ. Родопи – с. Оризари, с. Кадиево, с. Златитрап, от общ. Стамболийски – с. Йоаким Груево, с. Куртово Конаре, с. Ново село, с. Триводици; в област Пазарджик – селата Хаджиево, Говедаре и Мало Конаре, съобщи varna24.bg.

3- и 10-км зони са избрани към огнището в село Варвара. В трикилометровата попадат землищата на селата Варвара, Ветрен дол, Симеоновец и Семчиново в община Септември. В десеткилометровата - общ. Белово – гр. Белово, с. Дъбравите, с. Мененкьово, с. Аканджиево, в общ. Септември – гр. Септември, с. Карабунар, с. Бошуля, с. Злокучене, с. Ковачево, в общ. Пазарджик – с. Звъничево, с. Лозен, с. Братаница, с. Ляхово, с. Паталеница.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижвания на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в двете зони.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР