Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди ново огнище

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди ново огнище
Коментари Харесай

Пламна ново огнище на птичи грип край Пловдив

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) удостовери ново огнище на Високопатогенна инфлуенца (грип) по птиците в област Пловдив. Заболяването е открито в стопанство с кеклици и яребици в землището на село Стряма, община Раковски, област Пловдив. Обектът попада в 3-км защитна зона на огнището, оповестено на 16.11.2021 година.

След открита висока смъртност при птиците в последните няколко дни, от стопанството неотложно осведомят ОДБХ-Пловдив. Взети са проби за изпитване, доказани като позитивни за Високопатогенна инфлуенца птици H5N1 от НРЛ за Инфлуенца по птиците и Нюкясълска болест, НДНИВМИ.

Разпоредени са ограничения за хуманно умъртвяване на птиците в засегнатия волиер, неутрализиране на труповете и нечистите материали, разчистване и стерилизация. Броят на наличните яребици и кеклици е към 500.

Остават в действие всички ограничения за надзор на болестта в основаните защитни и надзорни зони, разпоредени със заповедта на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване на огнището от 16 ноември. Забранява се напредване и превозване на птици към и от засегнатия обект в това число и за задачите на разселване на птици за възобновяване на дивечовия ресурс за интервал до повдигане на възбраните по основани защитна и надзорна зона.

БАБХ припомня, че есенно-зимният сезон е високорисков за болестта и моли притежателите да отглеждат птиците си в затворени пространства. При всяко отклоняване от здравния статус на птиците стопаните неотложно да осведомят ветеринарен доктор.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР