Българска независима енергийна борса (БНЕБ) ЕАД, 100% собственост на „БФБ-София“

...
Българска независима енергийна борса (БНЕБ) ЕАД, 100% собственост на „БФБ-София“
Коментари Харесай

България и Македония подписаха меморандум за обединение на пазарите „Ден напред“


Българска самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) ЕАД, 100% благосъстоятелност на „ БФБ-София “ АД, подписа меморандум за съгласие с Македонски електропреносен систематичен оператор (МЕПСО), Енергийна регулаторна комисия на Република Македония и Електроенергиен систематичен оператор (ЕСО) на Република България, с който беше сложено началото на реализирането на обединяване на пазарите „ Ден напред “ на двете страни. Очаква се меморандумът да бъде подписан и от Комисията за енергийно и водно контролиране на България (КЕВР).

Toва стана по време на първата среща на представителите на всички страни по плана, която се организира на 12.04.2018 година в София. На нея взеха интензивно присъединяване и представители от Министерството на енергетиката на Република България, Министерството на стопанската система на Република Македония, Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), както и представители на Energy Community Secretariat, основател на плана, подсилен от консултантски консорциум, оповестяват от БНЕБ.

С меморандума българските и македонските представители се ангажират до един месец от подписването му да провеждат оперативна среща, на която да бъдат избрани главните стадии, графикът за реализация, както и структурата и съставът на работните групи за реализирането на плана. Плановете плануват пазарното обединяване да бъде реалност през второто тримесечие на 2019 година

Процесът на пазарно обединяване сред двете страни се поддържа и улеснява от Програмата за свързване на енергийните пазари на страните от Западните Балкани (WB6), осъществена от Секретариата на Енергийната общественост и финансирана от Европейската комисия.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР