Българо-румънска летателна тренировка Blue Bridge 2022“ се проведе днес, 6

...
Българо-румънска летателна тренировка Blue Bridge 2022“ се проведе днес, 6
Коментари Харесай

Успешни тренировъчни мисии бяха осъществени в рамките на летателната тренировка „Blue Bridge 2022“

Българо-румънска летателна подготовка „ Blue Bridge 2022 “ се организира през днешния ден, 6 октомври, с присъединяване на военнослужещи от военновъздушните сили на България, Румъния и Канада.

В първата фаза от сюжета на тренировката двойка МиГ-29 прехвана румънски „ извършител “ С-130 и го принуди да кацне на летище Пловдив. Българските екипажи извършиха всички процедури и реализираха сполучливо задачата по Air Policing – защита на въздушното пространство на Република България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО.

Преди това двойка F-16 на Военновъздушни сили на Румъния и двойка F-18 (CF-188) от Кралските Военновъздушни сили на Канада бяха задействани от летище Фетещи и приведени в деяние против самолета „ извършител “, в чиято роля бе румънският военно-транспортен аероплан C-130, „ отклонил “ се от полетния си маршрут в посока границата на страната ни. Бойните самолети от северната ни съседка действаха до предаване на „ нарушителя “ на българската двойка дежурни изтребители.

Втората фаза от сюжета на тренировката включваше аналогични взаимни дейности за наложително кацане на С-130 на заповядано летище в Румъния.

Българо-румънските подготвителни полети под названието „ Blue Bridge “ се организират годишно от 2012 година Те целят постигането на по-добра съгласуваност и оперативна съгласуемост при провеждането на презгранични интервенции при надзор над въздухоплаването и защитата на въздушното пространство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР