Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в която най-голям акционер е Цветелина

...
Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в която най-голям акционер е Цветелина
Коментари Харесай

БАКБ на Цветелина Бориславова купува Токуда банк

Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в която максимален акционер е Цветелина Бориславова директно и посредством фонда си " Си Ес Ай Еф ", е постигнала съглашение да придобие Токуда банк.

Това оповестява, базирайки се на известие до БФБ на възможния покупател. В него не се показва нито цената, както и други елементи към договорката.

След публикуването на информацията акциите на БАКБ скочиха с 23.3% до 9 лева, което и отрежда 222 млн. лева пазарна капитализация, прецизира изданието.

Сделката би трябвало да получи утвърждения от Българска народна банка и Комисия за защита на конкуренцията, преди да бъде финализирана.

Разрешението на антимонополната комисия е по-скоро условност, доколкото и двете банки са измежду дребните играчи на пазара със сумарно под 2% пазарен дял. Одобрението от банковия регулатор е по значителното затруднение, въпреки че в последните години Българска народна банка по-скоро е юрист на консолидацията в бранша, написа още Капитал.

Токуда банк е най-малката банка записана в България с активи под 0.5 милиарда лева, или под 0.3% пазарен дял. За 2023 година тя регистрира 18.2 млн. лева чист лихвен приход и 7.5 млн. лева облага - надалеч над нормалните равнища, като банката очевидно се възползва от настоящата удобна среда. Собственият ѝ капитал е близо 50 млн. лева, като има 325 млн. лева депозити на семейства и малко над 100 млн. лева фирмени. Кредитният ѝ портфейл от 260 млн. лева е ориентиран най-вече към бизнеса (190 млн. лева.).

Тя е благосъстоятелност на японската Tokushukai Incorporated - корпорацията на японския магнат Торао Токуда, която беше първичния вложител и в първата огромна частна болница в страната " Токуда ". През годините обаче действителният надзор над банката постоянно е бил свързван с разнообразни локални стопански групи.

За БАКБ придобивката ще е дребна добавка към нейните съвсем 2.8 милиарда лева активи. За 2023 година трезорът регистрира съвсем 55 млн. лева облага.

След възможното усвояване на " Токуда " от БАКБ на българския пазар ще останат да оперират 16 банки и 6 клона на непознати институции.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР