Министър-председателят на Косово Албин Курти изрази надежда, че Германия ще

...
Министър-председателят на Косово Албин Курти изрази надежда, че Германия ще
Коментари Харесай

Курти очаква непоколебима подкрепа от Германия за членството на Косово в Съвета на Европа

Министър-председателят на Косово Албин Курти изрази вяра, че Германия ще поддържа участието на Косово в Съвета на Европа, като заяви за извършен телефонен диалог с немския канцлер Олаф Шолц, заяви „ Албениън пост “.

Курти е удостоверил уговорката си за осъществяване на отговорностите, произлизащи от Основното съглашение за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия, което беше реализирано на 27 февруари 2023 година в Брюксел, Белгия.

След него бе реализирана и договореност по отношение на проекта за продължение на съглашението на 18 март 2023 година в Охрид, Северна Македония.

„ В телефонен диалог с немския канцлер Шолц показах своята признателност за твърдата поддръжка на Германия за Косово и подчертах вярата, че Германия ще поддържа нашата кандидатура за участие в Съвета на Европа в сходство с рекомендациите на ПАСЕ. Също по този начин потвърдих нашия ангажимент за цялостно използване на Основното съглашение. " - написа Курти в платформата Х.

На 23 април министър председателят на Косово организира телефонен диалог с френския президент Еманюел Макрон, който акцентира, че Франция отдава значение на бързия прогрес на Косово към основаването на Асоциация на общините със сръбско болшинство, изключително в подтекста на пътя на Косово към участие в Съвета на Европа.

Според Курти Франция ще поддържа участието на Косово, без никакви други предварителни условия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР