Българката Детелина Събева се призна за виновна пред съд в

...
Българката Детелина Събева се призна за виновна пред съд в
Коментари Харесай

Българка се призна за виновна в САЩ по обвинения за пране на пари

Българката Детелина Събева се призна за отговорна пред съд в Ню Йорк по обвинявания в пране на пари в границите на корупционна скица в Мозамбик.

Тя е някогашен чиновник на швейцарската банка " Креди Сюис " (Credit Suisse). През януари американската прокуратура повдина обвиняване на нея и още двама чиновници на банката. Обвинението беше, че са забъркани в корупционната скица, включваща заеми за държавни компании в Мозамбик на стойност над 2 милиарда $. Най-малко 200 млн. $ са били отклонени.

Събева отишла непринудено от Лондон в Ню Йорк, с цел да дава отговор по повдигнатите ѝ обвинявания. Тя бе освободена под гаранция. На съвещанието не бе упоменато да е сключила съглашение с прокуратурата за съдействие. Адвокатът на българката отхвърли коментар.

Другите обвинени по делото са Андрю Пиърс и Сурджан Сингх. Двамата оспорват по правосъден път настояването на Съединени американски щати да бъдат екстрадирани от Англия.
Швейцарската банка увери, че тримата обвинени са скрили от нея противозаконните си действия.

37-годишната Събева сподели, че през 2013 година шефът ѝ Андрю Пиърс ѝ доверил, че е взел рушвет от 1 млн. $ по отношение на заем от 372 млн. $ за държавна компания в Мозамбик. Рушветът бил даден от " Привинвест " (Privinvest) - основана в Абу Даби компания, която имала контракти с мозамбикски държавни компании.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР