България заема втората позиция в ЕС по ръст на цените

...
България заема втората позиция в ЕС по ръст на цените
Коментари Харесай

България е втора в ЕС и в топ 10 в света по най-бързо поскъпване на жилищата

България заема втората позиция в Европейски Съюз по растеж на цените на парцелите, демонстрират настоящите на Евростат. На този декор в еврозоната цените на жилищата означават първия си годишен спад от 2014 година насам.

Статистиката на консултантската компания пък демонстрира, че България е в топ 10, заемайки девето място, измежду най-бързо растящите жилищни пазари в света. За страната ни компанията е употребила данните за цените на жилищата през първото тримесечие, когато растежът доближи 9,5% на годишна база. 
 Снимка 539316
България е на втора позиция в Европейски Съюз и по годишно повишаване на цените на жилищата с покачване от 10,7%

Само за едно тримесечие цените на жилищата у нас са нарастнали с 4,3%, като в Европейски Съюз единствено Литва регистрира по-голямо повишаване с 5,1% през второто тримесечие. Естония е на трето място с растеж от 3,8%.
 Един апартамент в София коства приблизително колкото два в Турция
Един апартамент в София коства приблизително колкото два в Турция

Какви са междинните продажни цени на жилищата в другите градове на южната ни съседка?

11 страни членки на Европейски Съюз записват спад на цените на жилищата на тримесечна база. Най-голям е спадът в Словакия (-3,9%), Люксембург (-2,7%) и Унгария (-1,7%).

Най-голямата европейска стопанска система Германия отбелязва максимален годишен спад на цените на парцелите 9,9%. Следват скандинавските страни Дания със спад от 7,6% и Швеция, където спадът е 6,8%.

75% повишаване на българските парцели за 13 години

Между 2010 година и второто тримесечие на 2023 година цените на жилищата в България са нарастнали със 75%. Наемите също са се повишили, само че с 30%.

В Европа спадове за този дълъг интервал от време регистрират единствено Гърция -14%, Италия -8% и Кипър -3%.

Лидерът на най-бързо поскъпналите жилища

Съседна Турция е водач в класацията с повишаване на жилищата от 96% на годишна база през второто тримесечие. Следват Литва и Хърватия, които регистрират растеж на цените с 15,3% и 14%.

В топ 10 в класацията на Knight Frank влизат още Гърция, Северна Македония, Мексико, Колумбия, Унгария, България и Естония.

Общо 21 страни измежду проследените 56 от консултантската компания са отчели годишен спад на цените на жилищата през второто тримесечие. Лидер тук е Южна Корея със спад на цените от 12,8%, следвана от Швеция -12,3% и Финландия -9,9%.

Експертите по недвижими парцели предвиждат, че в средносрочен проект на световно равнище жилищните пазари ще бъдат доминирани от по-ниско предложение и по-силно търсене.
 Тристаен апартамент в София или 5 мезонета в Благоевград: Идеи какво да си купите на цената на жилище в столицата
Тристаен апартамент в София или 5 мезонета в Благоевград: Идеи какво да си купите на цената на жилище в столицата

Ще се изумите какво може да си позволите с тези средства, когато не става въпрос за София
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР