България взима Европейско първенство по вдигане на тежести. Шампионатът ще

...
България взима Европейско първенство по вдигане на тежести. Шампионатът ще
Коментари Харесай

България взима Европейско по щанги

България взима Европейско състезание по повдигане на тежести. Шампионатът ще е в средата на февруари в " Арена София ", като е предпоследна олимпийска подготовка за Игрите в Париж 2024.
БФВТ получава шампионата, който трябваше да се състои в Анталия. Тази година обаче са хванали четирима турци с допинг, поради което Европейската федерация реши да отнеме шампионата от южната ни съседка.
Това ще е първата олимпийска подготовка въобще, извършена в България. Шампионатът се чака да е най-силният за целия олимпийски цикъл.
За опцията България да получи Европейското се разбра на конгреса на Световната федерация в Рияд.
" Най-важната вест за нас от конгреса е, че България има опция да вземе семейството на Турция за Европейското за мъже и дами през февруари. Това е извънреден късмет, привилегия и самопризнание за нашата федерация ", разяснява шефът на централата ни Ариф Маджид.
Следващия месец се чака всичко да бъде официализирано. Веднага по-късно ще се сътвори работна група и екип, който ще се заеме с цялостната подготовка на събитието.
На 9 октомври у нас за среща със спортния министър Димитър Илиев идват президентът на Европейската федерация Антонио Конфлити (Молд) и генералният секретар Милан Михайлович (Сърб), с цел да обсъдят възможното домакинство.
Това ще е първо Европейско за България от 2005 година, когато приехме шампионата в зала " Универсиада ". Тогава президент беше олимпийският първенец Андон Николов. Голям шампионат БФВТ не е провела от 2010 година, когато в София беше Световното за юноши.
В Рияд Маджид се срещна и с президента на федерацията на Саудитска Арабия Мохамед Ал-Харби, който управлява и Организационния комитет на Световното за мъже и дами. Двамата разискаха по-тясно съдействие.
" Те са богата и основна федерация и имаме тяхната поддръжка. Поехме ангажимент да им оказваме помощ в треньорството и да им намерим добър треньор, който да води техните национали. Доволни сме от лагера, който те ни предоставиха преди Световното. Ние също имаме предпочитание да създадем за тях лагер в България ", сподели Маджид.
Той изясни, че от Европейската федерация са се свързали с НСА " Васил Левски " и са отправили покана България да е една от страните, която да издава документи за треньорство. Предстои да бъде подписан контракт за това партньорство.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР