България вече получи офертата oт САЩ за закупуването на още

...
България вече получи офертата oт САЩ за закупуването на още
Коментари Харесай

Още 8 F-16. Всичко, което се знае за новата сделка, и някои подводни камъни

България към този момент получи офертата oт Съединени американски щати за закупуването на още 8 изтребителя F-16, с които България би трябвало окомплектова цяла ескадрила от машините, създавани от “Локхийд Мартин “, и по този начин най-сетне да смъкна от въоръжение старите руски МиГ 29.

Сделката

Закупуването на още 8 F-16 е част от плана за модернизирането на българските Военновъздушни сили, който бе гласуван от парламентa. Военните покупко-продажби над 100 млн. лв. обаче по закон би трябвало да минат през Народното събрание.

България би трябвало да даде отговор на Съединени американски щати до 1 ноември. При очертаващите се предварителни избори и политическа неустойчивост, този период може да бъде пропуснат.

По тематиката обаче има условен политически консенсус. “Продължаваме смяната “, ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Демократична България “ поддържат нуждата от нова договорка. Българска социалистическа партия подлага на критика първия контракт със Съединени американски щати, само че в пленарна зала надали ще гласоподава срещу новия транш.

Сделката сигурно ще бъде употребена от “Възраждане “ за разпалването на антиамериканска акция.

Затова планът би трябвало да се движи транспарантно и решенията по него да бъдат ясно обяснявани от политическото управление. На този стадий държавното управление в оставка не даде опция за спекулации, изнасяйки обществено бързо информацията.

Цената

1.32 милиарда $. Цената е съпоставима с тази на първия пакет.

Във втория транш, обаче, е включено въоръжение и повече съоръжение, което на процедура го прави по-евтин.

Разсрочено заплащане

Сумата по първия контракт – към 2.2 милиарда лв., бе платена предплатено, защото България нямаше изискваната от Съединени американски щати кредитна история.

Сега офертата планува новият транш да бъде заплатен за 8 години.

Първата вноска от 16 млн. $ ще бъде в границите на настоящия бюджет за финансови разноски.

Какво включва пакетът?

В първия транш България получава 6 единични машини и 2 спарки, а в този момент са 4 на 4. На процедура ще купим два малко по-скъпи самолета. С два повече са аварийните мотори. Ракетите за близка отдалеченост са с пет повече. При ракетите за междинна отдалеченост се планува най-модерният им вид, а и са с 6 повече.

Контейнерите са с два повече, снарядите за бордовото оръдие са два пъти повече, аварийните радари са с един повече.

Има един авариен бордови компютър повече, както и един симулатор допълнително.

Включено е и дооборудване за оперативна база.

Според МО, в случай че не се подписа вторият контракт, се обезсмисля и първия, защото за към този момент платените изтребители няма да има въоръжение.

Българските отговорности

България задели 300 млн. лв. за модернизиране на авиобазите си, главно “Граф Игнатиево “, с цел да може да употребява съответно новите изтребители.
По ремонта на “Граф Игнатиево “, обаче, има закъснение. То не се чака да се отрази на доставката на първите машини, която бе отсрочена за началото на 2025 година поради проблеми по веригата на доставките поради пандемията.

Качественото осъществяване на плана е от основно значение и би трябвало да се управлява прецизно. Още повече на фона на последните излезли информации за работата по военните летища.

Има проблеми с към този момент заяви БНР.

Без да показва пред депутатите мястото, министърът на защитата Драгомир Заков призна за " плачевното положение " на построената с пари и на НАТО инфраструктура:

" Има проблем и то сериозен. Издал съм заповед за съответните спомагателни инспекции, с цел да се откри, за какво се е стигнало до това положение. Най-общо казано, въпреки и в границите на гаранционния интервал, само че в много къс интервал, положението на построената инфраструктура с пари на НАТО, част от парите са дадени от НАТО, е в много плачевно положение. Тук към този момент експертиза би трябвало да откри за какво. Включително съм изискал експертиза - да се види настилката, подложката на настилката и всичко което се случва изпод, защото има проблем с настилката.”

" Безмер " е един от разновидностите за пренасяне на изтребителите МиГ 29, до момента в който в авиобазата " Граф Игнатиево " текат ремонтите за новите F-16.

Подобни покупко-продажби имат и стратегическо значение, като тук още веднъж от България зависи по какъв начин да осъществя най-пълноценно засиленото съдействие с водещата страна в НАТО.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР