България успешно пласира 10-годишни облигации, деноминирани в евро, с общ

...
България успешно пласира 10-годишни облигации, деноминирани в евро, с общ
Коментари Харесай

България успешно пласира 10-годишни облигации, деноминирани в евро

България сполучливо пласира 10-годишни облигации, деноминирани в евро, с общ размер от 1,5 милиарда евро и лихвен ваучър 4,500 при рентабилност 4,780 на 100, заяви пред публицисти министърът на финансите  Росица Велкова  Росица Велкова Росица Велкова е родена на 16 март 1972 година в София.   Придобива магистърска степен по финанси.

Решението за пласирането на емисията е взето в петък вечерта и за него са знаели стеснен кръг хора, измежду които и министър председателят Гълъб Донев. Дългът не е издаден в понеделник, а във вторник, защото пазарите в Съединени американски щати не са работили.

" Важна роля за сполучливото развиване на трансакцията беше обновяването на наличната документи от последното излизане на интернационалните пазари през септември 2022 година То бе осъществено в извънредно съкратени периоди и включването на така наречен формат 144 А, който дава достъп на институционалните вложители в Съединени американски щати, които на процедура съставляват най-широката инвеститорска база. Както се вижда и от разпределението на емисията - 24% получиха вложители от Северна Америка. Обемът на подадените поръчки доближи 7,3 милиарда евро от 248 нвеститора ", заяви Росица Велкова  Росица Велкова Росица Велкова е родена на 16 март 1972 година в София.   Придобива магистърска степен по финанси. 

Парите ще се употребяват за заплащане по дълг на страната в размер на 3 милиарда лв.. Пдажеът му е на 26 март тази година. Сетълментът на книжата ще е на 27 януари.

По думите на финансовия министър, за триумфа е съдействал и фактът, че България към този момент е прочут емитент. " Третата причина е, че използвахме прозорец, който сега има на пазара. Септември просто трябваше да излезем на пазара, защото беше належащо да осигурим ликвидност. Нямахме огромен избор да изчакваме, с цел да може специалистите на Министерство на финансите да преценяват по кое време е най-удачният миг за излизане ", изясни тя.

Велкова добави, че друго решение за излизане на интернационалните пазари ще бъде взето, откакто бъде гласувано от Народното събрание по Закона за бюджета за 2023 година " Там ще бъде избран дефицитът за 2023 година, което ще обоснове нуждата от дългово финансиране. В момента само осигуряваме дългово финансиране за падежиращия дълг. Нямаме право да употребяваме повече дългово финансиране за тази година, в случай че Законът за бюджета не бъде признат ", посочи тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР