България трябваше още в началото на войната да се подготвя

...
България трябваше още в началото на войната да се подготвя
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: За разлика от ембарго върху природния газ, нефтът е по-лесно заменим

" България трябваше още при започване на войната да се приготвя за ембарго върху съветския нефт, а и върху газа, с цел да няма изненади . Пренастройването на рафинерията ни няма да е проблем, тъй като " Лукойл Нефтохим " и в този момент преработва различен нефт, освен съветски. Имаше изказване от рафинерията, че над избран % обаче няма да има техническа опция. Тук би трябвало да се концентрира страната, да ревизира дали това е по този начин ".

Това разясни пред БНР Руслан Стефанов, програмен шеф и основен икономист на Центъра за проучване на демокрацията.

И добави, че България не е предоставила действителни калкулации по какъв начин би се осъществило ембаргото на нашата територия :

" Вероятно има съществени проблеми с метода, по който ще се управлява осъществяването на това от българската рафинерия, защото притежателят не е български ".

В предаването " Събота 150 " Стефанов уточни, че за разлика от ембарго върху природния газ, нефтът е по-лесно сменяем :

" България може да доставя различен петрол от Близкия изток, както и готовите артикули. Има други възможности, по които България да се приготви . Проблемът е, че би трябвало да се случи във взаимоотношение с рафинерията, която е съветска благосъстоятелност. Няма подозрение, че Кремъл управлява дейностите на енергийните си компании. Трябва да имаме правни механизми, по които могат да се управляват дейностите на компанията ".

Той уточни, че налагането на ембарго ще значи понижаване на финансирането, което Европа дава на Кремъл - 1 милиарда евро дневно .

" Съмнявам се, че Русия ще успее да замести европейския пазар ".

Интервюто с Руслан Стефанов можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР