България трябва да ухажва страните от Западните Балкани по отношение

...
България трябва да ухажва страните от Западните Балкани по отношение
Коментари Харесай

Експерти в Пловдив: Западните Балкани са шанс за родния...

България би трябвало да ухажва страните от Западните Балкани във връзка с бизнеса и търговията с тях. Още повече, че те са приоритет на страната ни по време на европредседателството следващата година. До този извод стигнаха болшинството от специалистите, които дискутираха в Пловдив опциите за в допълнение привличане на задгранични средства. Проявата бе по самодейност на Българската организация за вложения /БАИ/. Представители на бизнеса обаче отвърнаха предлагането с претекст, че това не е най-удачният вид, още повече, че мъчно ще се работи с страни, които не са членове на Европейския съюз.

Целта ни е до края на 2017 година в България да влезе пресен капитал за над 400 млн. лева, разяснява ръководителят й Стамен Янев. Той посочи, че в организацията са постъпили десетки запитвания от страна на задгранични кандидат-инвеститори. Голяма част от тях са свързани с производството на авточасти на огромни автоконцерни, аутсорсинг бранша и сферата на високите технологии. В БАИ има много сертифицирани планове, по които се работи. Държавата е застанала зад 23 капиталови плана, които разкриват капацитет за 300 млн. лева в стопанската система и откриване на над 5 хиляди работни места. Според Янев е значимо освен привличането на даден вложител, само че и последващата грижа за него, с цел да може той да остане и да реинвестира капитала си.

Зам.-кметът Стефан Стоянов разяснява, че макар 10-годишното ни участие в Европейски Съюз, към момента сме непознати в някои европейски страни. Икономистът Георги Стоев акцентира, че страната ни не се популяризира задоволително в чужбина като " плодородна почва " за вложения, а на нас към момента се гледа като капацитет за евтина работна ръка и ниски налози. Проблем е също недостига на квалифицирани междинни фрагменти.
тагове западни балкани бизнес експерт
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР