България трябва да приоритизира реформата на службите си за сигурност

...
България трябва да приоритизира реформата на службите си за сигурност
Коментари Харесай

Петков пред „Политико“: България трябва да освободи службите си от подкрепяни от Русия агенти

България би трябвало да приоритизира промяната на службите си за сигурност и да в профил подкрепяните от Москва сътрудници,

Брюкселското издание „ Политико “ написа, че в изявление в централата на своята партия в София „ 43-годишният водач на „ Продължаваме промяната “, която образува антикорупционен съюз с „ Демократична България “, е споделил, „ че разследващите служби обезверено се нуждаят от промяна “.

Авторът Антоанета Руси отбелязва, че „ в безредните,

постоянно изпълнени с принуждение, години след рухването на комунизма, сътрудници от апарата за държавна сигурност на България изиграха голяма роля в основаването на могъща мафия – занимаваща се с изнудване, търговия с опиати и оръжия – която към момента има всепроникваща власт в националната политика и правосъдната система.

Мисля, че има заложени опасности в нашите служби за сигурност, сподели Петков. „ Искаме да ги реформираме. “

Целта е част от проект от седем точки, включващ пътна карта за правосъдна и конституционна промяна, който партията на Петков показа на дясноцентристката партия ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов в петък, която е сътрудник на антикорупционния алианс в настоящето държавно управление, встъпило в служба на 6 юни, отбелязва „ Политико “.

За да се реформират разследващите служби, Петков съобщи, че първата стъпка е да се промени законът за това кой подписва назначението на началниците на обособените служби за сигурност. В момента задължението е на президента, понастоящем Румен Радев, който се счита за промосковски надъхан. Петков желае то да е в ръцете на Народното събрание. Правителството възнамерява да уволни назначените от Радев, който има двусмислено отношение към мястото на България в НАТО и е неприятелски към въоръжаването на Украйна, се отбелязва в публикацията.

Втората стъпка, продължи Петков, ще бъде инспекция на всички чиновници в апарата за сигурност за осъществяване на „ проби за честност и етичност “.

„ Ако можем да създадем и двете неща, огромна част от въздействието на Русия ще бъде понижено “, добави той. Москва употребява „ корупцията, с цел да маневрира във външната си политика “, сподели Петков. „ Когато влязохме в борбата с корупцията, не знаехме, че ще се борим непосредствено с Москва, само че се оказа, че това е една и съща борба. “
Радев реагира с отвращение на концепцията, че разследващите служби се нуждаят от смяна, като сподели, че те към този момент са „ съществено реформирани “ и упрекна партията на Петков, че се поддава на непознат напън – имайки поради Съединени американски щати и Европейски Съюз, показва „ Политико “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР