България трябва да поръча от новата, конвенционална ваксина Новавакс“, която

...
България трябва да поръча от новата, конвенционална ваксина Новавакс“, която
Коментари Харесай

Димитър Благоев: Конвенционалната ваксина на „Новавакс“ може да бъде алтернатива за скептиците

България би трябвало да поръча от новата, стандартна ваксина „ Новавакс “, която може да се трансформира в опция за нежелаещите да се имунизират поради съмнение в сегашните ваксини. Това мнение изрази пред БНР Димитър Благоев, преподавател по социология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.
Ниското ниво на доверие в науката у нас е значима причина, само че не е водещата в съпротивите по отношение на имунизациите против Covid, счита Благоев.

 Снимка: БГНЕС

По-ниското доверие към науката у нас спрямо европейските страни е част от отдавнашно, многостранно, необятно публикувано съмнение въобще към другите, в това число към институции, общности, групи, акцентира той.

Нагласите към имунизирането у нас нито са се появили от нищото, нито са сами на себе си . Те са част от по-дълбочинни ядра на полезности. “

Според Благоев водещи са равнищата на емпатия или нарцисизъм в обществото.

„ Всеки самичък си преценява “ е културен израз на напрежения, свързани с съмнение, недоверчивост и неприязън , разяснява Димитър Благоев.

„ До 2/3 от нашите съграждани в една или друга степен се отнасят към света, освен към близките, с такова съмнение, недоверчивост и неприязън. “

Ако съществуват такива високи нива на съмнение и недоверчивост към света, то и против имунизацията, направена по по-традиционна технология или понасяна по-лесно от организма, може да се окаже, че има опозиция , добави Благоев.



По думите му обаче настройките за имунизация не са статични и се трансформират по отношение на подтекста .

Социологът означи, че би трябвало да се заложи на  замесване на колебаещите се, които са по-склонни на смяна на настройките.

За разбирането на настройките за имунизация нормалните критерии и разграничения по обучение, приходи, обитаемо място и прочие надали ще са изключително потребни, добави Димитър Благоев.

„ Има един абсурд, който се вижда в данните на „ Алфа рисърч “: хората с високо обучение най-вече се опасяват от възможни дълготрайни последици от РНК имунизациите и в същото време те са тези, измежду които имунизацията с РНК ваксини има най-голямо действително покритие и минимум кардинално отменяне. “

Част от всеобщите отрицателни настройки и опозиция против имунизирането са в резултат на нерационално отменяне на РНК имунизациите , което попречва постигането на по-високи имунизационни равнища, сподели още Димитър Благоев.

Според него би трябвало новата стандартна протеинова ваксина на „ Новавакс “ да бъде декларирана и закупена, тъй като би могла да се трансформира в опция за хората, които не желаят да бъдат имунизирани с към този момент наличните ваксини .

„ Особено откакто са изразходени милиони и следва да бъдат изразходени милиони за проби със слюнка в учебните заведения, за които доцент Ангел Кунчев преди време сподели, че те явно са с доста ниска сензитивност. “

„ Ако би трябвало да обобщя – в случай че институциите не работят в публичен интерес, а във ведомствен, персонален или в нечий корпоративен интерес , то тогава това само ще подхранва общото съмнение. “

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР