България трябва да бъде готова и за случай на спиране

...
България трябва да бъде готова и за случай на спиране
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: Трябва да сме готови и за спиране на доставките на нефт

България би трябвало да бъде подготвена и за случай на прекъсване на доставките на петрол от Русия, сподели в изявление за БНР Руслан Стефанов, програмен шеф и основен икономист на Центъра за проучване на демокрацията.

" Не би трябвало да сме сюрпризирани от това, което се случва ", означи той във връзка прекъсването на доставките на съветски газ за страната ни. " България няма от какво да се тормози. Физическият поток от газ към България не е преустановяван ", уточни Стефанов.

" България преди всичко би трябвало да намерения доста съществено и бързо с какви юридически способи да покаже, че това е нелегално спиране на контракта ", акцентира Руслан Стефанов.

По думите му страната ни може " да се овъзмезди през други вероятни потоци, в случай че това мине през интернационален абритраж ". За разлика от 2009 година, когато нямахме никаква опция, в този момент към този момент има и спешен проект на Европейската комисия, можем да внесем газ от Гърция, Румъния и Турция, разясни специалистът.

" Не се знае какъв брой по-скъпа е алтернативата, всичко е въпрос на сделки ".

Според Стефанов българската промишленост, работеща на газ, употребява количества, които на ден можем да осигуряваме от прилежащи страни.

В кратковременен проект, до идващия отоплителен сезон следва да се работи за обезпечаването на българските жители и бизнеса, добави икономистът.

Натискът върху цените на горивата не е спрял. Спирането на газа надали ще има непосреден резултат върху него, разяснява още Руслан Стефанов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР