България ще се справи с тази трета вълна на Covid-19

...
България ще се справи с тази трета вълна на Covid-19
Коментари Харесай

Адв. Мария Петрова: Липсва еднозначна, еднопосочна стратегия като цел



„ България ще се оправи с тази трета вълна на Covid-19 и ще излезем от нея сполучливо, всички лечебни заведения са готови. Там, където има дефицит на кревати, го компенсираме с нови структури, обезпечили сме цялата система ", даде обещание здравният министър Костадин Ангелов. България към този момент е на четвърто място по смъртност в Европейски Съюз. Продължават и диалозите за обезпечаване на в допълнение количество ваксина и за нашата страна, заяви на 25 март здравният министър.

Ето и експертният взор към ръководството на рецесията на адв. Мария Петрова. Тя разяснява в " Нашият ден ":

Управлението на рецесията

 “Аз съм извънредно обезпокоена, да не употребявам думата обезверена, от това, което виждам – политическото говорене, брифингите, всяването на ужас, разпространяването на от време на време много несъответстваща информация – това не носи безусловно никакви изгоди на обществото. В началото на пандемията имахме оправданието – вирусът е нов, не знаем какво се случва, рецесия има в целия свят. Но доста мощно се разминава това, което слушам надали не като фукане от властимащите, и това, което виждам в моята процедура . Аз, като експерт по здравно право, нонстоп поддържам връзка с шефове на лечебни заведения, с лекари и с пациенти, и би трябвало да ви кажа, че това, че се оправяме – не ми е ясно какви са параметрите, които правят оценка нашето справяне, само че чисто житейски и на практика не е правилно .

Все още нямаме протоколи за лекуване на Covid, към момента има безпределно доста неизясненост към имунизациите – за жалост ужасно доста злоупотреби в тази посока, като започнете с погрешна информация и втълпяване на ативаксерски хрумвания, тайни теории . От друга страна, заклеймяване на хората, които заради някакви аргументи, най-много здравословни, не желаят да се имунизират. Липсата тук-там и личен състав в лечебните заведения... Да, правилно, това са проблеми, които се трупаха с години, само че в миналата една година не се направи нито една положителна стъпка, те да бъдат решени.



Говорихме за електронна рецепта, електронно направление, електронен указател с имунизациите – това, че те официално съществуват, не значи, че работят. Още по-малко значи, че работят добре и в интерес на обществото . Това са следващите планове, глътнати пари и следващата липса на политическа воля и здравомислещ разсъдък за разрешаване на рецесията, в която се намираме . “

Високата смъртност – четвърто място в Европейски Съюз и първо място на Балканския полуостров

“На първо място, в България ние нямаме съответно електронно досие, респективно всичко при нас се води на хартия, тя доста елементарно се губи и манипулира, няма стандарт, по който се разказват нещата в тази здравна документи . Респективно, като нямаме еднопосочни критерии и рамка, която да постанова по какъв начин се дава тази информация в тези документи, не можем да създадем съответни и обстойни разбори на нея, още повече да стигнем до някакви заключения. Но под анализиране на аргументите дано да не разбираме – жителите са недисциплинирани,  притежателите на заведения за хранене и молове са нагли, или майките не желаят да си гледат децата. Това не са аргументи. “

Защо виновността се трансферира върху хората

“Защото по този начин е най-лесно и тъй като е доста мъчно, когато заемаш един пост, без да ти е ясно за какво си там и какво правиш, да поемеш отговорност. Не мога да схвана за какво се вменява тази виновност на обществото, в случай че в частност Центърът за незабавна здравна помощ в последната една година, не е направил кой знае какво да обезпечи примерно защитни дрехи, по-добра работна среда на лекарите. Проект ли са написали, оферти ли имат? "

Решенията на хаоса

“Зависи какви решения търсим – дали такива, които да закрепят властта, или търсим решения в интерес на обществото, тъй като тези две неща не всеки път се припокриват. Последните месеци ние чуваме единствено политическо говорене, имена на съответни хора, които се бият в гърдите  с достиженията си, а когато погледнем зад тях, сходни достижения не виждаме. Здравето на хората може да бъде опазено единствено с научно основани способи и модели, които да се разработят. Ние сме част от Европейски Съюз и до 2030 година би трябвало да си хармонизираме системите на опазване на здравето до степен, че да е без значение дали се лекувате в България, в Германия, Франция или в която и да е друга страна членка.

Мислите ли, че за 9 години имаме капацитет да създадем такова нещо ? Ако слушаме едни хора, всичко е отлично – имаше места в болничното заведение – нямаше места в болничното заведение, имаше чували – нямаше чували, имаше ваксини – не искахме да се имунизираме, желаеме да се имунизираме – няма ваксини... В последна сметка не може постоянно обществото да е отговорно. То е отговорно, доколкото избира тези, които го ръководят и диктуват този тренд на това говорене



Аз не виждам да се предлага решение. Адекватното решение е – систематизират се тези данни, проучват се по избрани критерии и се споделя: " Това за здравето на хората ще е най-добре ". А не да се основава сходен дебат, поляризация и да изпадаме в грозни полемики би трябвало ли да работят заведенията за хранене и моловете... Защото, от една страна, има хора, които страната не е подкрепила социално-икономически, и в този момент се пробва да си изкупи прегрешението предизборно. От друга страна, има едни хора, които с месеци не излизат от у дома, възрастни хора, отдали живота си на това да заплащат налози и осигуровки, без да получават съответна грижа. Има едни младежи, които се пробват и да работят, и да си гледат децата, и да си пазят здравето...



Поради неналичието на еднопосочна, еднопосочна тактика като цел – стопанската система ли пазим, здравето ли пазим, в случай че пазим и двете, по кой път вървим ? Поради неналичието на изясненост, погазвайки правата на хората, се основава едно просто говорене и един безпорядък, тъй като ние се лашкаме от едната в другата прекаленост. "

Кой носи отговорност за информацията за здравословното положение в общественото пространство

Джиди пиарът, общият правилник за отбрана на персоналните данни, дефинира характерните условия за събиране на информация за етнически генезис, политически отзиви, религиозни и метафизичен разбирания, участие в синдикати, както и генетични биометрични данни, здравен статус, болести и полова ориентировка. Регулацията планува няколко изключения от правилото, в това число при категорично единодушие на потребителя по медицински или легални аргументи. Кое постанова работодателят да има информация за здравето на своите служителят, макар че по принцип общият правилник за отбрана на персоналните данни, споделя, че по принцип е неразрешено да се събира такава сензитивна информация.

" По отношение на лекарската загадка и на чувствителната здравната информация, която се популяризира без единодушие на лицето/пациента, в кодекса за професионална нравственос лекарската загадка включва всички сведения, които пациентът е споделил с лекаря във връзка със своето положение. От друга страна, Законът за здравето споделя какво е здравна информация и обрисува субектите, които могат да имат достъп до тази здравна информация. Публичното разпространение на информация за здравословното положение на едно лице без негово единодушие изрично нарушава както регламента, по този начин и Закона за отбрана на персоналните данни, Закона за здравето и Кодекса за професионална нравственос . Припомням, че издаването на непозната загадка в Наказателния кодекс е закононарушение. 

Изключително плашещо, юридически погрешно и безпределно аморално е това, което следим – да се изкарва съответна информация за лица, без те да се дали единодушие. Това не може да се случва. Това от какво се лекуваме не би трябвало да интересува обществото . "

Проф. Красимира Средкова , специалист по Трудово и осигурително право и учител, разяснява в " Нашият ден ":

“Не е неразрешено, само че се показва на какви характерни условия би трябвало да дава отговор събирането на такава информация. Специално за болничния лист тази информация е належащо по няколко аргументи. Първо, тя е нужна за Национален осигурителен институт, който изплаща компенсациите за краткотрайна нетрудоспособност. Второ, тя е нужна и за работодателя, защото той има право да оспори на разнообразни учредения издаденият болничен лист и в практиката на Върховен административен съд има редица случаи на сполучливо оборване на болничен лист. Освен в болничният лист, работодателят е належащо да има информация за здравословното положение на служащите и чиновниците, чиято работна мощ употребява. За тази цел категорично е планувано в Кодекса на труда ".

Чуйте повече в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР