България ще разчита изцяло на армията си в ситуацията, свързана

...
България ще разчита изцяло на армията си в ситуацията, свързана
Коментари Харесай

„Приоритет е деескалацията“: България ще се отбранява с армията си

България ще разчита напълно на армията си в обстановката, обвързвана с напрежението по оста Русия-НАТО. Това реши държавното управление на Кирил Петков на днешното съвещание на Министерския съвет.  

След съвещанието Петков съобщи, че приоритет на кабинета му ще бъде да влага в Българската войска. 

Извънредно съвещание бе свикано и в Народното събрание, а настояването бе импортирано от 59 депутата от ГЕРБ-СДС. 

“Като страна ние имаме разнообразни разновидности по какъв начин да участваме в защитата като съдружник на НАТО. Правителството ще работи за развиването на българската войска, с български войски, под българско военно водачество, с българско командваме ”, сподели той пред депутатите. 

Премиерът от трибуната на Народното събрание бе безапелационен, че ескалацията сред Русия и НАТО е действителна. 

Той увери, че държавно управление ще следи ежечасно всичките развития в този спор. 
България няма да е потребител на сигурност, а ще развие защитата си
Сн.: Българска телеграфна агенция

“Правителството ще развие за пръв път концепцията България да не е потребител на сигурност, а да развие опциите на личната си защита ”, сподели Петков като същото нещо бе повторено и от военният министър Стефан Янев. 

Петков бе безапелационен, че ще се работи с всички вероятни дипломатически средства за деескалация на напрежението. 

„Ползването на невоенни средства е нашият приоритет. Вчера беше свикат Съветът по сигурността към Министерския съвет и аз като министър-председател бях осведомен от службите по този начин, както и вие ще бъдете осведомени днес“, изясни министър-председателят. 
Армията ни ще бъде в цялостна боеготовност
“Целта е да се набележат дефицитите във военното съоръжение и да се създадат съответните вложения. Ще използваме рецесията, с цел да влагаме в местата, където имаме най-голяма потребност. Нашата войска би трябвало да има цялостна боеспособност ”, подчертава министър председателят. 
Кабинетът „Петков“ с три приоритета 
Сн.: Българска телеграфна агенция

Премиерът очерта и трите целта пред държавното управление – деескалация на напрежението и за използване на дипломатически средства за решение на конфликта; фокусът на отбранителната тактика ще е върху попълване на дефицитите; репутацията на България да се промени от потребител на сигурност на градивен съдружник и сътрудник.
Ще има в българска батальонна бойна група 
Предвижда се в България да има българска батальонна бойна група, съобщи военният министър Стефан Янев.

“Батальонът, който ние посочим, ще бъде на непрекъснатото си място, само че ще усили темпа на образование, на подготовка и на учения за разнообразни типове сюжети. Не предвиждаме някаква ескалация, не предвиждаме проекти за отбрана на национална територия, нито се плануват проекти този контингент да отиде някъде отвън територията на България и да извършва други задания ”, сподели министърът на защитата.

Той акцентира, че тази батальонна група ще бъде национална, рамковата страна е България, страната хазаин е България, и е дадена опция недостигащи качества да бъдат заети при предпочитание и опция от други страни. 

“Това значи тренировката, подготовката и взаимното осъществяване на учения да става с въоръжени сили на други страни, с доста по-малки формирования, при които да се употребява предаване на опит, на опция за прилагане на процедури и практики, които сега, заради липса на основни качества в някои връзки в българската войска, не могат да бъдат тренирани ”, безапелационен е Янев.

В момента се разискват ограничения, които да наподобяват на „засиленото предно присъствие“ в балтийските страни и Полша, като сходен вид ограничения да бъдат приложени и в страните от Югоизточния фланг на НАТО – България, Румъния, Словакия и Унгария. Част от тях плануват и опцията за разполагане на така наречен сухопътен детайл, или бойна група, изясни Янев. 

На изключителното съвещание на Народното събрание изслушани бяха министър председателят Кирил Петков, министърът на защитата Стефан Янев и външният министър Теодора Генчовска. Заседанието на Народното събрание мина стана закрито, откакто завършиха въпросите към министрите от страна на партиите.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР