България ще помогне за лечението на болни от диабет в

...
България ще помогне за лечението на болни от диабет в
Коментари Харесай

България ще помага за лечението на болни от диабет в Северна Македония

България ще помогне за лекуването на заболели от диабет в Република Северна Македония посредством даване на безплатна помощ по линия на формалната си помощ за развиване (ОПР) и филантропична помощ, отпускана посредством бюджета на Министерство на външните работи.

Това стана допустимо, откакто в Скопие посланикът ни Ангел Ангелов подписа последното от 7-те съглашения за безплатно финансиране на планове по линия на българската Общински план за развитие в Република Северна Македония съгласно решението на Министерския съвет от началото на декември.



Споразумението бе подписано по плана „ dDnevnik - Софтуерно приложение за подкрепяне следенето на ежедневното здравословно положение на заболели от диабет вид – 2.» Той ще се извършва от фондация „ Метаморфозис”, а общата му стойност е 68 454 лева Целта е да бъде основано софтуерно приложение, посредством което пациентите, заболели от Диабет вид 2, да имат всекидневен контакт с лекуващите ги лекари, както и да бъде основана налична база данни с информация за наклонността при развиване на заболяването. Проектът оказва поддръжка за обезпечаване на универсално здравно покритие и достъп до качествени здравни услуги.

Общата стойност на безплатно финансираните от страната ни 7 плана в Република Северна Македония възлиза на 579 789 лв..

Другите шест съглашения по планове бяха подписани по-рано тази седмица и са в региона на опазването на здравето, развиването на младежта, медиите и гражданското общество в Република Северна Македония.

Решението на Министерския съвет планува да бъдат отпуснати общо 2 560 812 лв. безплатна помощ за финансиране на планове в Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения.

Изборът на плановете, осъществен дружно със страните бенефициенти, е в сходство със дилемите на българската външна политика, измежду които са подсилване европейската вероятност на страните от Западните Балкани, стимулиране социално-икономическото развиване на страните сътрудници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР