България ще играе на Световното по футбол. Почти 30 години

...
България ще играе на Световното по футбол. Почти 30 години
Коментари Харесай

В търсене на своето „Американско лято“: Българският отбор по футбол за бездомни заминава за САЩ

България ще играе на Световното по футбол. Почти 30 години след емблематичното „ Американско лято “, националният ни тим още веднъж отпътува в Щатите. Но отпътува друг тим, който получи 5 гола от Грузия. За Америка ще отпътува „ Отборът на вярата “ - с цел да се бори за международната купа за бездомни.
Тази година множеството от момчетата са от ромски махали или живеят в противозаконни постройки, в полуразрушени постройки.
Виктор Кирков, основател на „ Отбор на вярата “

Гръбнакът на тима са Румен и Альоша.

А за столицата на щата Калифорния - Сакраменто, където ще се играе шампионата, отпътува състав от 8 души. Всички те с горделивост ще пазят цветовете на националния тим. И се надяват да надминат триумфа на тимовете от предходните години, като влязат най-малко в топ 10.

Пътят минава през тежки конфликти, а необикновен миг е форматът на мачовете. Теренът е по-малък от игрищата за минифутбол. Вратите са високи към метър, а очертанията са оградени от мантинели.

„ Тука играят трима футболисти плюс един вратар. Единствената позиция, която е твърдо заложена е на вратаря “, споделя Борислав Фердинандов – треньор на „ Отбор на вярата “.

Турнирът има и предписание – във фаза „ отбрана “ отбраняващият се тим би трябвало да бъде с човек по-малко, т.е. състезателят в най-предни позиции не може да се върне да оказва помощ

Във футболния фолклор е публикувано шеговитото изказване, че всички играят за нападателя... А нападателят играе самичък за себе си. Но в мондиала на вярата няма ясно изразен нападател.
Самият формат е извънредно натоварен, извънредно занимателен за публиката, защото тук в границите на секунди се случват доста обстановки.
Борислав Фердинандов, треньор

А с цел да се класират в топ 10 тренировките са интензивни и извънредно натоварени и при доста висока температура. Целта - да се приготвят футболистите за жегите, които ги чакат в Сакраменто. А преди да стартират с тренировката, даже преди да стартират и със загрявката си - футболистите сглобяват характерното игрище.

„ Търсим техническите качества и доста е значимо на и отвън терена по какъв начин се държат “, споделя треньорът Фердинанов.

„ Чили, Мексико и Бразилия са любимците в шампионата. Но те не плашат българския народен тим. И всички помнят, че през 2019та България победи Бразилия за първи път в историята на футбола. Именно на Световното за бездомни “, показва Кирков.

„ Аз съм максималист, уповавам се да влезем в четворката, само че комплицирано е. Доста мощни и положителни тимове има. Мисля, че в осмицата, в случай че влезем, ще е доста положително достижение “, пожелава си треньорът на тима.

А момчетата от тима на вярата освен ще излязат на терена. Те ще излязат от своята среда.

Преминалите през тима на вярата съумяват да трансформират живота си и да се впишат в обществото, споделя създателят на тима. Те са първата крачка към смяната, която желаят да видят в махалите и измежду малцинствата.

Бедността и средата са чувствителни тематики. Дотолкова, че 14-годишен възпитаник хвърлил стол по учителката си, тъй като се присмяла на бедното му семейство. 20 години по-късно ученикът е футболна суперзвезда и легенда на спорта. Казва се Кристиано Роналдо. От улиците на остров Мадейра, който се намира на 1000км от сушата, той стига до най-елитните спортни титли, с помощта на футбола.

„ За мен това е нещо, което мога да върша и ми се отдава и това за мен е част от живота “, споделя футболистът Румен Александров.

 

Целия репортаж вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР