България Сезонът 2020 в туризма пред проблеми заради Томас Кук

...
България Сезонът 2020 в туризма пред проблеми заради Томас Кук
Коментари Харесай

Сезонът 2020 в туризма пред проблеми заради Томас Кук

България Сезонът 2020 в туризма пред проблеми поради " Томас Кук " Всички дъщерни сдружения на " Томас Кук " в три европейски страни са банкрутирали 25 септември 2019, 22:23  Сезонът 2020 в туризма пред проблеми поради Източник: БГНЕС
сички дъщерни сдружения на "Томас Кук " в три европейски страни – Германия, Австрия и Полша, оповестиха банкрут. Това съобщи на ексклузивен брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова. Във вторник банкрут разгласи "Томас Кук "-Холандия.

"Всички 5940 туристи, които сега се намират в България и имат своите резервации до 13 октомври, ще могат да изоставен страната и да се завърнат по домовете си като всички разноски по престоя им у нас и извозването им е на застрахователите. "Томас Кук "-Германия оповестиха името на своя осигурител, това е "Цюрих иншурънс ", съобщи Ангелкова.

Тя разгласи, че министерството основава гореща телефонна линия, както и че към този момент са изпратили представители на ведомството в хотелите, където има туристи по линия на банкрутиралите компании.

"Ситуацията е извънредно тревожна и тежка за бранша, тъй като това основава сериозен проблем с планирането на сезон 2020 година ", сподели още Ангелкова.

През идната седмица планувам посещаване на място в Германия главно, с цел да можем потенциалът, който бяхме договорили от "Томас Кук " за лято 2020 година с общи старания да бъде пренасочен към другите туроператорски компании, тъй че да нямаме по-голям риск от този, който все още проучваме за идващия сезон. Изключително основно е да спасим сезон 2020 година от позиция на записванията и договарянията, които все още текат. Туризмът е в голяма конкуренция и е извънредно значимо да бъдем измежду първите ", разяснява още тя.

Ангелкова добави още, че са почнали подготовка по завеждането на групов иск във връзка с техните вземания, които имат за юли и август по линия на осъществяване на договорите си с „ Томас Кук ". Най-вероятно изплащането на средствата към българските хотели и туроператори ще се случи след 3-4 години, предвижда Ангелкова и добави, че 58 са хотелите, които имат връзки с банкрутиралата компания.

Част от хотелите се намират в „ Слънчев бряг “, „ Златни пясъци “, „ Албена “ и „ Св. Константин и Елена “ като най-засегнати от банкрута на „ Томас Кук “ са хотелите в „ Слънчев бряг “ и „ Златни пясъци “.

Министърът разгласи също по този начин, че ще предложи за спор и законови промени, тъй че да бъде въведена спомагателна застраховка за тур операторите, изключително задграничните, които да покриват такива опасности.

"Свикваме безусловно всички и започваме спор по тази тематика. В момента Законът за туризма е в Народното събрание. Ако намерим консенсус, още сред първо и второ четене да помолим някои от парламентарните групи да направи предложение и тази смяна да бъде реалност още до края на тази година. Ако не, ще предизвикваме обособен законопроект според от това по какъв начин вървят дебатите. Важно е да бъдем единни, значимо е посланието, което изпращаме да бъде по този начин, че да запазим България като устойчива туристическа дестинация ", съобщи министърът.

Ангелкова увери още, че всички разноски на туристите, които са у нас от 23 септември до 13 октомври ще бъдат поети от немския осигурител и британския гаранционен фонд.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР