България се топи - след малко повече от 20 г.

...
България се топи - след малко повече от 20 г.
Коментари Харесай

200 000 българчета родени зад граница

България се топи - по-късно повече от 20 година популацията на страната ще бъде по-малко от 6 млн. души. На фона на тази тревожна статистика над 200 000 българчета са родени отвън страната, уточни някогашният министър на труда и обществената политика и вицепремиер Ивайло Калфин в студиото на Bulgaria ON AIR.
" Намаляването на популацията има доста аспекти - явно е че би трябвало да се вземат ограничения. В средата на годината държавното управление одобри стратегия за противопоставяне. В предходни години демографските проблеми са се отбелязвали също в отчети като опасност за националната сигурност. Липсва сложна политика, смяната не става с 2-3 ограничения, става с комплекс от ограничения ", сподели Ивайло Калфин в " България заран ".

Бившият министър на труда и обществената политика изброи главните посоки, в които ограниченията за битка с демографската рецесия би трябвало да са съсредоточени: удължение продължителността на живот, поощряване на раждаемостта и понижаване на броя жители, които напущат страната.

" Много деца се раждат в чужбина, над 200 000 български деца са родени на открито, поради по-доброто обучение и опазване на здравето. Трябва да има опция за по-добро съчетаване сред кариера и семейство ", уточни още Калфин.

Бившият вицепремиер даде образец с Унгария, където за трето дете фамилиите получават забележителна сума и дефинира всички ограничения, които вършат по-спокойни младите родители като потребни.

Сред тях той подчертава на безплатния достъп до детски градини и ясли.

" В София би трябвало да се построят и пригодят доста детски заведения, които да бъдат налични. Държавата прави нещо в тази посока, само че това е случва постепенно. Това е инвестиция, не е разход - резултатите са доста ", сподели още той.

Калфин засегна и казуса с квалифицираните работни места и го квалифицира като " изострен ".

Той подчертава върху значимостта на структурата на популацията, освен броя на хората, отбелязвайки, че у нас тя е застаряваща.

" В Чехия, Унгария и Полша ограниченията за продължение на живота са дали най-бърз резултат ", сподели още той.

Ивайло Калфин обърна внимание на здравната предварителна защита при разкриване на две от най-често срещаните болести с съдбовен край у нас - сърдечно-съдовите и онкологичните, които се лекуват в случай че са открити в ранен етап.

" За да се обърне наклонността би трябвало настойчиво да се следва комплекс от ограничения дълготрайно време ", посъветва Калфин.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР