България се стреми да стане член на еврозоната от 1

...
България се стреми да стане член на еврозоната от 1
Коментари Харесай

Надписът Боже пази България ще краси българското евро. С тази пунктуация

България се стреми да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 година. Ако това стане факт, Българска народна банка предлага националната страна на българските евромонети да резервира актуалните знаци на българските разменни монети.

Според дизайна, утвърден от Българска народна банка, Паисий Хилендарски, Мадарският конник и Св. Иван Рилски ще бъдат изобразени на българските евромонети.

От едната страна те ще имат общия за еврозоната дизайн, който е дело на Люк Люикс от Белгийския кралски монетен двор. На тях са показани изображения на Европейския съюз или на Европа, които символизират единството на Европейски Съюз.

Всяка държава-членка на еврозоната има и национални знаци върху монетите от единната валута.

На националната на страна на българските евромонети ще бъде изобразен кръг от 12 звезди, както e върху знамето на Европейския съюз, а на кирилица ще бъде изписано " БЪЛГАРИЯ " като означение на емитиращата страна

На евромонетите с номинал 2 евро – ще има надпис, изписан поредно по гурта (бел.ред. тънкият кант по ръбовете на монетите), като на едната половина е изписано „ БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ “, а на втората половина – обърнато ще бъде изписан същият надпис, излиза наяве от известието на централната банка.

На българските евромонети от 1 и 2 евро ще написа " евро " на кирилица, а на тези от 1 до 50 евроцента ще написа " стотинки "

Ще бъде изписана и годината на въвеждане на еврото в България „ 2025 “.

Дизайнът утвърден от Българска народна банка планува българското евро да резервира дизайна на актуалните български разменни монети. Така на националната страна на евромонетите ще бъдат изобразени:
Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента;Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро;Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро;


От Българска народна банка стимулират запазавнето на знаците от актуалните български монети, защото са " одобрени и добре признати " от жителите на България.

" Този метод ще обезпечи последователност от сегашните към новите евромонети в Българияи лесната им известност, като в това време ще бъде доказана и продължена българската еднаквост посредством познатите знаци на българските монети, " пишат от Българска народна банка.

Именно загубата на българската еднаквост е един от страховете, които евроскептиците, като последователите на " Възраждане ", акцентират против въвеждането на единната валута у нас.

Художествените планове са направени от българския „ Монетен двор “.

За да бъде дефинитивно одобрен, дизайнът би трябвало да бъдат утвърден от Европейската комисия, Съвета на Европейски Съюз и страните членки от еврозоната.

След това дизайнът ще може да се употребява и за производството на български евромонети.

Реалното им произвеждане ще стартира след решението на Съвета на Европейски Съюз за въвеждане на еврото в България.

Преди това, до 1 млн. броя монети от всеки номинал, ще бъдат отсечени тестово в българския монетен двор още през 2024 година.

България се стреми да вкара единната валута през януари 2025 година.

Предвижда се етикетите на цените в България да бъдат посочени в евро и лв. 6 месеца преди действителното въвеждане на валутата. Към момента страната ни покрива условията за участие в еврозоната, само инфлацията остава висока.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР