България, Румъния и Полша са сред най-уязвимите страни в региона

...
България, Румъния и Полша са сред най-уязвимите страни в региона
Коментари Харесай

България е сред най-уязвимите от зеления преход държави

България, Румъния и Полша са измежду най-уязвимите страни в района във връзка с рисковете, свързани с прехода към зелена стопанска система. В този подтекст се чака вложенията в декарбонизация да окажат спомагателен напън върху обществените финанси.

Цената на прехода към нисковъглеродна стопанска система е един от главните опасности от изменението на климата, пред които са изправени страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), се споделя в нов отчет на Fitch Ratings.

Това е фактор, който ще повлияе на икономическата интензивност, обществените финанси и други евентуално значими фактори за кредитоспособността “, съгласно организацията за финансова оценка.

Трите страни съставляват най-високите опасности за прехода към декарбонизация в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), се споделя в отчета.

Държавите от ЦИЕ, които са най-уязвими към рисковете от прехода, евентуално ще бъдат тези с най-големи потребности от зелени вложения (отразяващи експозицията на изкопаеми горива и слабата начална позиция); чието фискално пространство е по-ограничено; и чиято дарба и потенциал за осъществяване на проектите за преход наподобяват най-слаби.

Fitch прави оценка рисковете за прехода към декарбонизация, като изследва експозициите на стопанските системи въз основа на индикатори, които обгръщат потреблението на въглища и чиста сила в производството на електрическа енергия, енергийната активност и успеваемостта на Брутният вътрешен продукт, наклонността към понижаване на излъчванията на парникови газове и прогнозите за прогрес в реда за осъществяване на уговорките за нулеви излъчвания до 2050 година, както и разпознатите капиталови потребности за преход към зелена сила.

Според националните енергийни и климатични проекти, страните от ЦИЕ пресмятат, че техните капиталови потребности ще възлизат приблизително на 3.9% от Брутният вътрешен продукт годишно до 2030 година За България и Румъния този % доближава 7% от Брутният вътрешен продукт.

Това ще усили натиска върху обществените финанси, макар че по-голямата част от нужното се чака да бъде покрито от частния бранш, както и от фондовете на Европейски Съюз, съгласно Fitch.

Въздействието на декарбонизацията върху рейтингите в ЦИЕ към момента наподобява управляемо, изключително в случай че проектите за преход са добре проектирани, съгласно Fitch – макар че прочут напън върху рейтингите може да се материализира за страни с най-голяма накърнимост към рисковете от прехода за декарбонизация.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР