България предава официално председателството на Съвета на Европейския съюз. Щафетата

...
България предава официално председателството на Съвета на Европейския съюз. Щафетата
Коментари Харесай

България предава на Австрия председателството на Съвета на ЕС

България предава публично председателството на Съвета на Европейския съюз. Щафетата поема Австрия.

Официалният старт на австрийското председателство ще бъде даден в Алпите – покрай 1900-метровия връх Планай, в наличието на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и на канцлера Себастиян Курц, който е разпален алпинист.

Мотото на австрийското ротационно председателство ще бъде „ Европа, която защитава”.

А равносметката на София за миналите месеци в числа звучи по този начин: за провеждането на председателството тук са работили малко над 1500 служители от 35 институции. Общо 284 събития, 12 неофициални Съвети на министрите, 36 000 делегати по време на другите конгреси, 4 700 публицисти.

Част от работните съвещания се организираха и в Брюксел и в тях са взели участие близо 94 000 души.

Според доклада на държавното управление, контрактувани са 11 транспортни плана, които ще свържат Западните Балкани с останалата част от Съюза. 78 от отворените към този момент за договаряния общи документи, по този начин наречените досиета, към този момент са затворени. Приключили сме две трети от досиетата за европейския дигитален пазар, които наследихме от естонското председателство. Срещата Европейски съюз –Турция във Варна, както и диалозите на върха в София също бяха регистрирани като триумфи за председателството.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР