България подкрепя категорично всички легитимни стремежи на беларуския народ към

...
България подкрепя категорично всички легитимни стремежи на беларуския народ към
Коментари Харесай

Борисов увери Светлана Тихановска в подкрепата ни за беларуския народ

България поддържа изрично всички законни желания на беларуския народ към създаване на демократична страна, учредена на върховенството на закона и главните права на индивида, да избира свои представители посредством същински, демократични и транспарантни избори. Това написа във Facebook водачът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с опозиционния беларуски водач в заточение

В началото на срещата, провела се в централата на партията в София, Борисов поздрави Тихановска с добре пристигнала и акцентира, че от първия ден на войната знамето на Украйна стои в партийната централа на ГЕРБ.

Ние направихме всичко, което зависи от нас, и мисля, че сме от страните, които най-вече подпомогнахме Украйна действително - с въоръжение, с бойна техника, с пари, посочи той.
 Беларус осъди задочно Светлана Тихановска на 15 година затвор
Беларус осъди задочно Светлана Тихановска на 15 година затвор

Опозиционната лидерка е приета за отговорна по обвинявания в държавна измяна

Борисов уточни, че ГЕРБ - Съюз на демократичните сили ще предложи на партиите от евроатлантическото болшинство в Народното събрание да бъде основана Група за другарство с Беларус по сходство на тези в ОССЕ, ПАСЕ, американския Кингрес и редица европейски парламенти.

Той увери, че България ще продължи да поддържа всички начинания на Европейски Съюз, ориентирани към поддръжка на беларуското гражданско общество.

Стартирането на либерален преход в Беларус, стабилизирането на стопанската система на страната и промяната на нейните институции са процеси, които Европейски Съюз ще поддържа поредно в полза на беларуските жители и на демократична, просперираща и мирна Европа, означи Борисов.

По-късно през днешния ден Светлана Тихановска ще взе участие в полемика в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз.
 Тихановска настоя Беларус да е приоритет на срещата на НАТО
Тихановска настоя Беларус да е приоритет на срещата на НАТО

Не може да има сигурност за Украйна без независимост за Беларус, съгласно опозиционния водач
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР