България няма всички качества, всички характеристика на независима страна и

...
България няма всички качества, всички характеристика на независима страна и
Коментари Харесай

Доц. Евгения Благоева: Независимостта, свободата и демокрацията трябва всекидневно да бъдат защитавани

България няма всички качества, всички характерност на самостоятелна страна и за това има доста аргументи – освен тъй като сме дребна страна и би трябвало да се съобразяваме с геополитически фактори, само че и тъй като имаме национално безконтролен хайлайф .
Това разяснява пред Радио София доцент доктор Евгения Благоева – антрополог, учител в Нов български университет.

Тя означи, че даже празниците 3 март и 17 септември са били определени без разискване.

„ Град София не е кръстен на мъченица София. В християнските обичаи няма град, кръстен на страдалец. Логично беше да се чества на 3 април, когато е оповестена за столица. “

Според доцент Благоева 22 септември е значима дата, тъй като слага България на картата. Тогава се приключва един развой, стартират на 3 март. И може да се спори дали би трябвало да честваме началото или финала на този значим исторически развой .

Тя моли за преосмисляне и поправяне на решения, които са вземани небрежно и прочувствено.

Свободата е качество на духа, това е персонално човешко качество. Докато независимостта е характерност на институциите, на страната, акцентира още антропологът.

„ Българите сме нихилисти. Равнодушни сме. Имаме хилядолетна история и тотално отвращение да я поддържаме и почитаме , за разлика от други народи, които нямат история, само че имат голямо предпочитание да си я измислят, конструират, крадат от други. “

По думите на доцент Евгения Благоева независимостта, свободата и демокрацията би трябвало ежедневно да бъдат защитавани с всяко деяние на гражданското общество .
Чуйте диалога на Йоана Георгиева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР