България няма основание да реагира на евентуалното решение на турските

...
България няма основание да реагира на евентуалното решение на турските
Коментари Харесай

България чака становището на ЮНЕСКО за статута на Света София

България няма съображение да реагира на възможното решение на турските управляващи да трансформират статута на „ Света София “ от музей на джамия, до момента в който не се произнесе ЮНЕСКО . Това изясни вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния надзор.
Едва откакто на сесия на ЮНЕСКО бъде разискван този проблем, България можела да вземе решение да реагира.
Дончев изясни, че решението на турската страна да се промени статута на „ Света София “ от музей на джамия се чака да бъде взето след две седмици. Той добави, че е подадено искане да се откри дали подписът на Мустафа Кемал Ататюрк, с който „ Света София “ е оповестена за музей, е бил същински или подправен.
", сподели още Дончев.
Вицепремиерът отговори и на въпрос по отношение на проект за възобновяване на Европейския съюз. Той сподели, че като пълновръстен член на Европейския съюз България взела участие интензивно в процеса и изразявала позициите си по направеното предложение от Европейската комисия. " Няма условие, с цел да получи достъп страната ни до финансиране, да прави парични преводи. Вероятно ще се изискват държавни гаранции ", уточни Дончев.
Европейската комисия показа на 27 май план за основаване на фонд за възобновяване на стопанската система на стойност 750 милиарда евро. Предложението предстои на промени. Очаква се България да може да разчита на 15 милиарда евро от Фонда, само че с цел да получи тези пари, би трябвало да преведе 3,3 милиарда евро, което е 8% от брутния вътрешен артикул на страната.
" Това предложение е революционно, извънредно самоуверено. Това е съответен отговор на Европейския съюз за справяне с последствията от рецесията. Вероятно ще бъде признат непосредствен до оферти вид – за страната ни това значи 12,8 милиарда евро - над 9 милиарда достъп до европейско финансиране и над 3 милиарда достъп до заеми, като 692 млн. евро могат да бъдат налични незабавно след приемането на многогодишната финансова рамка ", посочи вицепремиерът.
По думите му се работело по националния проект и считал, че щял да бъде подготвен до края на лятото и тогава сме щели да влезем в обществени съвещания. Очаквало се срокът за подаване на националните проекти да бъде до април идната година, само че изрази вяра, че проекта щял да бъде направен преди този момент, с цел да имало и по-ранен достъп до финансирането. " Трябва да комбинираме по най-хубавия метод ограниченията за възобновяване с ограниченията за промяна и напредък ", акцентира Томислав Дончев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР