България няма договор за правна помощ с Обединените арабски емирства,

...
България няма договор за правна помощ с Обединените арабски емирства,
Коментари Харесай

Министър Йорданова: България няма договор за правна помощ с ОАЕ, но Божков може да бъде разпитан |

България няма контракт за правна помощ с Обединените арабски емирства, само че интернационалният юридически ред има и други начини за осъществяване на правни дейности на територията на дадена страна. Механизмът се назовава " при изискванията на реципрочност ". 

Това сподели правосъдният министър Надежда Йорданова по Българска национална телевизия, като разяснява опциите да бъде разпитан Васил Божков в Дубай, с цел да се организира следствие на изказванията му, че е изнудван от Бойко Борисов и Владислав Горанов. 

Министърът посочи, че това зависи от прокуратурата. " Процедурите са ясни. В тях Министерство на правораздаването спомага, само че настояването за разпит би трябвало да пристигна от орган на правосъдната власт. Това решение зависи от прокуратурата, а когато стигне обвиняването до съда - от съда ", сподели Йорданова. 

По думите ѝ единствено Министерство на вътрешните работи и прокуратурата мога да снемат алената бюлетина за търсене от Интерпол, както изиска Божков, с цел да се върне в България. Тя посочи, че лице с повдигнати обвинявания може да бъде разпитано посредством видеоконфеерентна връзка, съгласно Наказателно-процесуален кодекс. Има единствена спънка - в случай че това не пречи на откриване на обективната истина.

Йорданова посочи още, че европейските делегирани прокурори работят тогава, когато съответното действие е обвързвано с еврофондове или с Данък добавена стойност машинация с трансграничен резултат - визира две или повече страни, членки на Европейски Съюз. 

За взаимоотношенията с прокуратурата Надежда Йорданова съобщи: " Тогава когато министърът на правораздаването е установил съответни нарушавания, по Конституция е задължен да сезира пленума на Висш съдебен съвет и да направи предложение за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор. Това не е нахлуване, това е търсене на отговорност и се назовава правова страна ".  

Министърът на правораздаването чака на 4 април пленумът на Висш съдебен съвет да се произнесе по допустимостта на направеното предложение за предварително освобождение на Гешев, да каже дали продължава да гледа събитията всъщност.

" Стана ясно, че Пленумът на Висш съдебен съвет ще направи всичко допустимо да се откри опрощение да не гледа част от главните условия, посочени в предлагането ми, под претекста, че става въпрос за дейности и бездействия, осъществени преди началото на мандата на основния прокурор. Това за мен е недопустимо от правна страна. В Министерство на правораздаването обсъждаме с какви средства да реагираме ", сподели правосъдният министър.

Има други условия, които тя счита, че ще се прегледат, тъй като са в мандата на основния прокурор. 

По думите ѝ събитията от предходната седмица с арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова е станало ясно, че е нужна промяна в прокуратурата, тъй че да се подсигурява, че всеки случай ще бъде разследван обективно, всестранно и бързо.

" Не може да се позволява двоен стандарт при избрани проблеми, някои случаи 2, 3, даже 6 години да не бъдат разследвани по съответен метод, а други да бъдат разследвани в границите на 7-10 дни. Големият проблем е бавното следствие или неразследването изобщо ", акцентира Йорданова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР