„България не трябва да казва „да” на започване на преговори

...
„България не трябва да казва „да” на започване на преговори
Коментари Харесай

Каракачанов: България да не подкрепя започване на преговори на Северна Македония за ЕС на този етап


„ България не би трябвало да споделя „ да” на започване на договаряния на Македония за Европейски Съюз на този етап”, съобщи в специфична декларация вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. Изявлението му бе предизвикано от изявление на македонския президент Стево Пендаровски за телевизия в югозападната ни съседка.

В това изявление Пендаровски си разрешава да злоупотребява с историческата истина по отношение на произхода на Гоце Делчев и да дава нееднозначни сигнали към Комисията по исторически и просветителни въпроси, декларира министър Каракачанов.

„ Македонският президент Стево Пендаровски си разреши да означи, че не е нужно междудържавната Комисия по исторически и просветителни въпроси да има период за своята работа. Аз пък споделям, че на 17 октомври България също не би трябвало да бърза да дава зелена светлина за започване на договаряния с Македония за еврочленство, до момента в който не бъдат изчистени всички фалшификации от историята”.

Вицепремиерът отбелязва, че изявлението на Пендаровски идва на фона на застой в работата на Комисията и опонира на изказването на българския министър-председател Бойко Борисов, че е „ добре пробив в работата на комисията да има до края на септември”.

„ Подобен звук на отсрочване и неглижиране е недопустим. Ако комисията няма да има период, то и пътят на Северна Македония към Европейския съюз няма по какъв начин да има период. Недопустимо е някой да мисли, че просто ще се възползва от България, единствено с цел да влезе в ЕС”, счита Каракачанов.

„ Ако Македония бъде позволена в Европейски Съюз без истината за историята и идентичността, това ще отвори на следващия ден евентуални претенции към страната ни, искания и нови спекулации, какви то наблюдавахме в продължение на последните 30 г.”, споделя вицепремиерът и отбелязва, че желаеме от югозападната си съседка единствено истината.

„ Европейски Съюз не може да бъде легитимация за неправди. Затова въпросът за договарянията на Македония за участие в Европейски Съюз би трябвало да е част от ясната позиция на българското правителство”.

„ Ако на 17 октомври България даде зелена светлина, това ще е прошка на закононарушенията към българския народ в Македония – хората, хилядите убити и десетките хиляди, лежали в затвори и лагери, поради това, че имат българско национално съзнание”, добавя Каракачанов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР