“България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия.

...
“България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия.
Коментари Харесай

Само Нинова ли не вижда, че България изнася оръжие за Украйна? |

“България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Ако изнасяше, надали в този момент натискът върху държавното управление от външни сили щеше да е толкоз огромен. Едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в Народното събрание и да чака решение за експорт на оръжия. ”

Това съобщи през вчерашния ден Корнелия Нинова - водач на Българска социалистическа партия, вицепремиер и министър на стопанската система, която в това си качество поставя подписите си върху лицензите за експорт на оръжие, боеприпаси и артикули с допустима двойна приложимост. Въпреки категоричността й, износът на българско оръжие е в нечуван напредък от началото на войната в Украйна. Това се вижда и от броя на разрешителните, подписани от самата Нинова, както и от броя на транспортни самолети, които кацат в София и Бургас всеки ден, а в някои дни и по два пъти, и летят до полския град Жешов. Летището на намиращия се на 90 км от Украйна град е превърнато в логистичен хъб за разпределение на военни и филантропични помощи за Украйна.

От Бургас до Жешов два пъти на ден



Украинската карго компания " Меридиан " лети постоянно до Жешов от Бургас. Единият от самолетите й Ан-12 с опашен знак UR-CAJ има седем полета единствено от 22 до 26 април съгласно данните на flightradar24.com. Друг Ан-12 на същата компания UR-CIC е летял по същия маршрут на 24 април.

На 25 април на летище София беше сниман Ан-124-100M Руслан с опашен знак UR-82008 на украинската карго компания " Антонов ". Руслан е най-тежкотоварният серийно създаван аероплан в света. От началото на войната транспондерите на Руслан-ите са изключени, само че когато са в полет, те въпреки всичко попадат в зоната на уеб страниците, проследяващи самолети. Разследващият публицист Христо Грозев от Bellingcat e забелязал, че самолетът Руслан на " Антонов " е кацнал на 24 април вечерта на летище София. Транспортни самолети на армията на Съединени американски щати също са били чести “гости ” на българските летища от началото на войната.

A Ukrainian heavy-transport Antonov plane just landed in Sofia... I wonder why..
— Christo Grozev (@christogrozev)

Износът на оръжие се е нараснал три пъти

Вчера депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев сподели документи за два полета, осъществени от летище София за Жешов, които са за експорт на 600 000 бройки 30- и 40-милиметрови снаряди. Те са осъществени от българска самолетна компания и украински авиооператор. Фирмата, която ги получава, е полска, само че те са кацнали на границата на летището до границата с Украйна, добави Гаджев. Полетите са били на 4 и 5 април.

Оглавяваната от Нинова експортна комисия е разрешила покупко-продажби за над 316 млн. евро за Европейски Съюз през първия месец и половина от войната - от 20 февруари до 13 април. Сумата е посочена в отговор на парламентарен въпрос към Корнелия Нинова от Гаджев. За аналогичния интервал на предходната година цифрата е 117 млн. евро. Тъй като Западна Европа надали има потребност от морално остаряло оръжие и муниции от руските времена, каквато главно създават българските фабрики, е съвсем несъмнено, че износът е за Украйна. В отговора на Нинова се показват и страните, към които отива специфичната продукция: Дания, Словакия, Чехия, Германия, Испания, Словения, Полша, Румъния, Литва и Естония. Запознати допускат, че съвсем цялото количество е изнесено в Украйна. Една от покупко-продажбите е била за Европейската организация за гранична и брегова защита, чието седалище е в Полша. Тя е за термовизионно съоръжение, а цената на договорката е 897 хиляди евро.

С посредничеството на Съединени американски щати

Според отчета на междуведомствената комисия за експортен надзор за интервала от 12 декември до 7 март България е изнесла военна продукция за Съединени американски щати и Канада на обща стойност 71 млн. евро. Съединени американски щати са купили от България муниции и взривателни устройства за 27,3 млн. евро, както и бомби и реактивни снаряди на стойност 4,3 млн. лева Общата сума на износа за Съединени американски щати е 32 млн. евро.

Стойността на износа за Канада пък е 39 млн. евро, като цялата сума е дадена за закупуване на корпуси за разнообразни типове снаряди, които след това се пълнят с тротил.

твърди, че България, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словакия и Чешката република продават оръжия на Украйна посредством американската компания Ultra Defense Corp. във Флорида. Според създателите на следствието Украйна се нуждае от необятен набор муниции - включително и от десетки милиони патрони за оръжия от руската ера, с които към момента е въоръжена.

Пентагонът назовава тези оръжия - ракети, артилерийски снаряди и муниции за картечници и автомати, " ексцентрични муниции ", защото те са несъвместими с употребяваните от Съединени американски щати и доста съюзнически страни от НАТО.

И по този начин наподобява, че единствено министърът на стопанската система Корнелия Нинова, която подписва разрешителните, не вижда, че България е измежду най-големите експортьори на оръжие и боеприпаси за Украйна и по всевъзможен метод се старае да провали откритото предоставяне на военна помощ, даже с цената на разпад на обединението.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР