България не иска и няма да се откаже от своята

...
България не иска и няма да се откаже от своята
Коментари Харесай

Василев: България няма да се откаже от своята енергийна независимост

България не желае и няма да се откаже от своята енергийна самостоятелност, от това нашата електроенергийна система да работи с народен запас. Това съобщи по време на чуване в Народното събрание вицепремиерът Асен Василев, пояснявайки за какво се е забавил проектът за възобновяване и резистентност.

Всяко едно предложение, което е обсъждано - за затваряне на електроенергийни мощности и тяхното прекосяване на газ, значи да сложим нашата електроенергийна система в директна взаимозависимост от съществуването на газ и от цената му. В нашия район имаме един главен снабдител, който сега е във война и ни е поставил в листата на вражески страни, сподели Василев от трибуната на Народното събрание.

Той беше катерогичен, че България няма да затваря 1600 мегавата мощности в Маришкия басейн.

„ За България е доста значимо да има проект, който е добър и това е доста по-важно от това да има проект, който бързо да бъде признат. Планът, който заварихме, идвайки като постоянен кабинет, предвиждаше закриването на 1600 мегавата въглищни централи в Маришкия басейн и създаване на парогазова централа на тяхно място. Ако ние бяхме приели този проект, сега България щеше да е с ангажимент да построява газова централа при неналичието на газ и при цените на газа, които съществуват сега и в това време да е поела ангажимент да затвори 1600 мегавата от въглищните централи, които са с народен запас. Не го приехме този проект. Казахме, че това за българската електроенергийна система не работи и започнахме договарянията с Европейска комисия, по този начин, че това да бъде спряно и да се стигне до проект, който комисията може да одобри, който извършва задачите на Зелената договорка, само че който не нанася такава смъртна заплаха на българската енергийна система”, съобщи той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР