България най-вероятно ще получи ресор „Образование и култура” в новата

...
България най-вероятно ще получи ресор „Образование и култура” в новата
Коментари Харесай

България получава ресор „Образование и култура” в новата Европейска комисия


България най-вероятно ще получи сектор „ Образование и култура” в новата Европейска комисия. Това потвърдиха дипломатически източници от Брюксел за bTV.

Те показаха, че описът с ресорите по страни към този момент е подготвен. От него излиза наяве още, че за български еврокомисар ще бъде номинирана Мария Габриел.

Преди по-малко от месец министър председателят Бойко Борисов разгласи, че страната ни ще се бори за сектор в областта на високите технологии.

Източниците позволиха, че са вероятни и промени в последния миг, тъй като се съблюдава правилото „ нищо не е контрактувано, до момента в който всичко не е договорено”.

Снимка: btvnovinite.bg

Според дипломатите, към момента има страни, които упорстват за разнообразни от дадените им ресори. Те дадоха образец с Гърция, която желала сектор енергетика, а го получила Латвия.

Словения пък получава риболовство, а има дребна брегова линия и акваториален спор с Хърватия.

От листата става ясни още, че Румъния получава сектор „ Транспорт”, за правораздаването в новата Европейска комисия ще дава отговор Малта, а за Бюджета – Белгия.

Според изтеклата информация новата Европейска комисия ще има двама заместител ръководители – Франс Тимермас със специфичен бранш „ Климат” и Маргрете Вестагер с „ Дигиталиазация”.

Новата Комисия би трябвало да стартира работа на 1 ноември, в случай че чуванията на номинираните комисари в Европарламента мине сполучливо.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР