“България на три морета! често чуваме този израз в прилив

...
“България на три морета! често чуваме този израз в прилив
Коментари Харесай

Урок по история: Колко години България е била на 3 морета

“България на три морета! ” постоянно чуваме този израз в прилив на горделивост за величието на България.

В интерес на фактологията е обаче да се знае какъв брой време България да е била на 3 морета.

Признато от науката е, че за 1300 години това е било в продължение на 21 години - 10 при цар Симеон и 11 при Иван Асен Втори. 

Дори и в тези 22 години обаче визията за граници на една страна са доста разтегливо разбиране, защото самите форми на държавност са свързани с феодалната система - разнообразни локални феодали със закрепостено население от разнообразни етноси, които в даден миг се подчиняват на различен по-силен държател било то българин, грък, сърбин и така нататък Хората са били неразривно, свързани със земята и животът им е бил ежедневна борба за оцеляване. 

Към това би трябвало да се прибави и непрекъснатите нападения на разнообразни непознати племена по тези земи, по кое време като мирна миграция, по кое време с разграбване и заличаване на локалното население.

Разбира се, излазът на море не е е значел, че жителите на Плиска са ходили на море на Адриатика или пък че България е развила някакви пристанища там или пък постоянни морски курсове, тъй като страната в никакъв случай не е имала популярност на мощна морска страна със мощно мореплаване. Такова напрактика съвсем не е съществувало с дребни изключения.

Та ето и обстоятелствата.

Знаете ли до кои три морета доближава България?

Черно, Бяло и Адриатическо. Може да се каже, че моретата са 4, тъй като феодалните владетели, подчинени на Симеон или Цар Асен Втори са имали излаз е имало и на Йонийско море.

При кои български владетели България доближава три морета?

Цар Симеон Велики (893-927)

Симеон застава на престола, откакто по-големият му брат Владимир Расате е свален от престола и ослепен, тъй като се пробва да върне в страната езичеството. След националния събор през 893 година цар Борис афишира за държател по-младия си наследник Симеон и пренасяне на столицата от Плиска в Преслав. Симеон учи в фамозната за времето Магнаурска школа и е измежду най-образованите хора в страната. Още при започване на своето ръководство стартира война с Византия. Причината е преместването на българското пазарище през 894 година от Константинопол в Солун. Това води до големи загуби за българските търговци, само че и визира престижа на българския държател. Симеон дава отговор с война. Българските войски нахлуват в Източна Тракия и слагат началото на нескончаем боен спор. Две години по-късно Византия желае мир, като се задължава да изплаща годишен налог на България. През идващите години за първи път в историята си, България доближава до Адриатическо море. Коя е столицата на България при цар Симеон? През 904 година тържището още веднъж е върнато в Константинопол, а българо-византийската граница минава единствено на 20 км от Солун. През 921 година Византия отхвърля да заплати дължимия налог към България и Симеон обсажда Константинопол. След дълги договаряния е подписан мир. На 20 август 917 година се състои една от най-зничимите борби в българската история до река Ахелой, където войските на Симеон разрушават съперника, пище Актуално. Одрин минава в български ръце. Симеон стига до стените на византийската столица, до Бяло море. Окрилен от успеха, Симеон потегля към заветната си цел - Константинопол. Знаейки, че не може да завладее византийската столица без мощен флот, българският държател се съюзява с арабите. Опитите му, за жалост, не реализират триумф.  “Империята ” на Симеон се простира върху повърхност от към 490 хиляди кв.км. Но е доста по-многобройна по население от страната на хан Крум, тъй като обгръща земи в Одринска и Беломорска Тракия и Македония, в които съществуват голям брой градове и села. Симеон уголемява границите си и доближава до територии по Адриатическото крайбрежие - сред реките Семени и Воюса (днешна Албания). В началото на 10-ти век цар Симеон прави опит да завладее Солун. Няколко години по-късно завладява територии от днешна Гърция, където има изход на Бяло море, само че не и пристанище. Предполага се, че по негово  време България е с изход на три морето за към 10 години.

Вярно ли е,че Боян Мага е бил наследник на цар Симеон?

Цар Иван Асен II (1218-1241)

България доближава връхна точка в своята икономическа, териториална и културна мощност през Втората българска страна при цар Иван Асен II. Успехите си той дължи не толкоз на силата на оръжието, колкото на изкуството на дипломацията и династичните сватби. Още при започване на своето ръководство Иван Асен II се дами за дъщерята на унгарския крал Ана Мария и получава като зестра Браничевската и Белградската област. След гибелта на латинския император Роберт дьо Куртене, българският държател подписва контракт с латинците и сгодява щерка си за сина на император Балдуин II Фландърски. Тъй като синът на латинския император е невръстен, българският цар поема настойничеството над него и с това на процедура става шеф на Константинопол и на Латинската империя. Самият Иван Асен II се дами четири пъти. По време на своето ръководство той се съюзява с Латинската, Никейската, Епирската империи или с унгарското кралство съгласно ползите на България към дадения миг. Влиза в уния с папата и в схизма с патриарха на Константинопол. Омъжва всичките си дъщери за владетели. Така приобщава нови територии към българската страна. Бележи триумфи и на бойното поле. След борбата при Клокотница през 1230 година, когато разгромява войската на император Теодор Комнин, България получава необятен изход на Бяло и Адриатическо море.  По време на неговото ръководство България се простира върху Одринска Тракия, Беломорската област (от Галиполския полуостров до Олимп), цяла Македония и Албания. На запад доближава днешния град Вуковар. Страната се простира върху повърхност от към 500-510 хиляди кв.км. По територия страната е по-малко от Крумова България, само че с доста по-многобройно население и от тази на Симеон. Ако се вземат поради и васалните области - Халкидическия полуостров и Епир, това е най-голямото териториално уголемение на България. Иван Асен II е първият български държател, който сече златни, сребърни и медни монети. Строи корабостроителница при устието на река Камчия и с 25 кораба взе участие при обсадата на Константинопол. Установява търговски връзки с Венеция, Генуа и Дубровник.

По негово време България доближава до три морета за към 11 години. 
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР