България може да започне предаването на бронирана бойна техника на

...
България може да започне предаването на бронирана бойна техника на
Коментари Харесай

Тагарев в Одеса: България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна

„ България може да стартира предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен, съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев в Украйна. Това ще са към 100 БТР-а руски пример, които към момента се намират в складовете ни.

„ Това ненапълно забавя процеса по отношение на събитието, че би трябвало да бъде подписан контракт сред министерството на вътрешните работи на България и министерството на защитата на Украйна. Това съглашение би трябвало да бъде утвърдено от нашия парламент. Веднага щом през септември той възобнови своите съвещания, считам, че това ще бъде една от предпочитаните задания. И към края на септември – началото на октомври към този момент ще имаме ратификация на това съглашение, и мисля, че тогава може да стартира предаването (на техниката) “, сподели министър Тагарев представен от УНИАН и Българска телеграфна агенция.

На 21 август министърът на защитата Тодор Тагарев посети Одеса и се срещна с министъра на защитата на Украйна Олексий Резников. След формалните диалози двамата министри дадоха взаимна конференция. Тагарев благодари за топлото посрещане в Украйна и акцентира смисъла на персоналния контакт за подсилване на двустранното съдействие, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

В подтекста на съветската експанзия против Украйна министър Тагарев уточни, че средата за сигурност е мощно променена, откакто през февруари 2022 година бяха атакувани основите на европейската архитектура за сигурност. България поддържа законните дейности за отбрана от съветските военни дейности и възобновяване на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна.

„ Руските провокации в Черно море препятстват свободното мореплаване, усилват риска от произшествия и от ескалация на напрежението. В тези условия тясната съгласуваност на напъните с крайбрежните ни съдружници Румъния и Турция има за цел да се ускори наблюдението и ситуационната ни информираност “, уточни той.

„ Страната ни е солидарна с украинските старания, както на двустранна основа посредством оказване на политическа, филантропична и военно-техническа поддръжка, по този начин и в границите на участието си в НАТО, Европейски Съюз и Организация на обединените нации. В тази връзка взетото решение за прекосяване от двуетапен към едноетапен развой на присъединение на Украйна към НАТО удостоверява, че мястото й е в евроатлантическото семейство “, увери министър Тагарев.

„ България ще продължи да оказва всестранна поддръжка на Украйна. Ангажиментът ни остава хладнокръвен и се основава на споделените ни полезности и вековните ни исторически връзки “, сподели министър Тодор Тагарев в умозаключение.

Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников благодари на България за оказаната помощ и изрази паника от дейностите на Русия в Черно море, като акцентира стратегическото значение на зърнената договорка, защото продоволствената рецесия по света е и рецесия на сигурността.

В рамките на визитата си в Одеса министърът на защитата Тодор Тагарев бе посрещнат от генералния консул на Република България Светослав Иванов, организира диалози с представителите на българската диаспора и им подари български книги. По-късно той посети военна база на украинските военноморски сили и постави цветя на Паметника на починалите моряци в руско-украинската война.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР