България може да получи средства по инструмента за подкрепа на

...
България може да получи средства по инструмента за подкрепа на
Коментари Харесай

Кога най-рано може да получим средства по програма SURE за последствията от COVID-19?

България може да получи средства по инструмента за поддръжка на заетостта SURE най-рано следващата година. Това предвижда пред БНР Ясен Георгиев от Института за икономическа политика.Това ще е допустимо, откакто осигурим гаранции за инструмента, което ще стане с втората актуализация на бюджета през годината.

Той счита, че България е почнала добре да се приготвя от по-рано, с цел да даде в точния момент своето предложение.

“Когато Европейски Съюз като цяло, като общественост, взима заем от Международните финансови пазари, то цената на този заем би била доста по-ниска, тъй като зад него седят огромни мощни стопански системи като немската, френската стопанска система “, разяснява специалистът.

Георгиев е оптимист, че европейските водачи по-бързо ще реализиран консенсус последващата многогодишна финансова рамка, защото тя ще бъде в основата на възобновяване на стопанските системи ни след рецесията с Covid-19.

България ще кандидатства за 500 млн. евро заем по евроинструмента SURE

Стана ясно към този момент, че страната ни ще кандидатства за 500 милиона евро.

Очаква се на следващия ден Народното събрание да направи нужната актуализация на бюджета.

Предлаганите промени в годишния закон за държавния бюджет основават опция в границите на годината Министерският съвет да издаде нужните държавни гаранции. Това постанова да бъде повишен оптималният размер на плануваното в член 71 от ЗДБРБ за 2020 година ограничаване за новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината от 1,535 милиарда лева на 1,845 милиарда лв.. Същевременно, препоръчаният законопроект не води до влияние върху държавния бюджет.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР