България Красимир Вълчев: Всяко дете ще бъде прието в гимназия

...
България Красимир Вълчев: Всяко дете ще бъде прието в гимназия
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Всяко дете ще бъде прието в гимназия

България Красимир Вълчев: Всяко дете ще бъде признато в гимназия Вълчев изясни, че в МОН не вършат промени, а по-скоро корекции и стъпки към по-компетентностен метод, който е общопризнат преди 4 години 30 юни 2020, 16:58  Дълги опашки се извиха пред Агенцията по вписванията
Дълги опашки се извиха пред Агенцията по вписванията
 Мощна стихия удари Варна
Мощна стихия удари Варна
 Ще има ли върнати туристи от границата с Гърция
Ще има ли върнати туристи от границата с Гърция
 Намериха 14-годишно момиче с верига на крайници, вързали го да не бяга
Намериха 14-годишно момиче с верига на крайници, вързали го да не бяга
 Шокиращи разкрития: Фирма дава развалена храна за пациентите на най-големите лечебни заведения в София
Шокиращи разкрития: Фирма дава развалена храна за пациентите на най-големите лечебни заведения в София
 Пътуването до морето: По нови правила
Пътуването до морето: По нови правила
 Министерство на външните работи изисква пояснения от посланика ни в Алжир Румен Петров
Министерство на външните работи изисква пояснения от посланика ни в Алжир Румен Петров
 Откриха дете с верига на крайници, вуйна му го връзвала да не бяга
Откриха дете с верига на крайници, вуйна му го връзвала да не бяга

сяко дете ще бъде признато в гимназия, която подхожда на неговото равнище. Децата ще се показват добре на изпитите, в случай че четат всекидневно, многогодишни и родители им съумеят да ги стимулират да учат.

Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на "Плюс-Минус " по NOVA.

"Не одобрявам тезата, че имаме огромна стратификация на учебните заведения ", сподели той.

В края на предходната седмица просветният министър разгласи проектопредложения в няколко наредби, с което изпитът в края на 7-и клас ще стане интегриран.

Това значи, че в теста по български език ще има задания от региона на публичните науки, а в този по математика да влизат и въпроси от естествените науки. Според Вълчев тези промени няма да доведат до по-ниски резултати при децата стига да отделят повече време за учене.

МОН с предложение за нов предмет и изпити

"Много е значимо естеството на въпросите - дали изпитваме за заучаване, или им предлагаме повече на практика задания. Това е смяната, която се опитваме да вършим, само че тя е отвън този пакет от промени - по-голямата част от въпросите да мерят функционална просветеност, умения за решение на проблеми ", означи министърът.

Вълчев изясни, че в МОН не вършат промени, а по-скоро корекции и стъпки към по-компетентностен метод, който е общопризнат преди 4 години.

Според него за огромна част от стратегиите не стига време, поради което пък учителите "препускали " през материала. Учениците пък натрупвали дефицити, което ги демотивирало в допълнение да не учат.

Вълчев: Новата образователна година ще стартира присъствено

"Искаме децата да развиват съразмерен микс от компетентности. Това значи, че към изпитите по БЕЛ и математика ще се прибавят част от публичните и естествени науки. Те ще бъдат по-малко от 50%. Трябва да мотивираме децата да учат и тези дисциплини. Всички специалности оттук насетне ще изискват по-интегрален микс от умения. Ако желаеме децата да са по-подготвени за живота, те би трябвало да ги имат ", изясни Вълчев.

Според просветителния министър огромен проблем е фактът, че учениците не желаят да се включват в техническо-инженерното висше обучение.

Причината за това, съгласно него била неналичието на интерес към естествените науки. С максимален растеж на приходите щели да бъдат тъкмо специалностите, които включват проучването на естествени науки. Според Вълчев частните уроци ще станат нерентабилни.

"Учениците са по-подготвени, когато отделят повече време за учене. Когато учителят или родителят им помогне да схванат информацията. Когато са стимулирани да учат. Другата смяна, която се опитваме да създадем, е по-голямата част от въпросите да мерят функционалната просветеност и уменията за решение на проблеми. При нас до момента по-голямата част от въпросите са претендирали заучаване ", сподели още той.

Министърът увери, че огромна част от квалификациите на учителите са ориентирани компетентностния метод, към просветителните нововъведения, както и към изменящата се роля на учителя от преподавател към човек, който да ориентира учениците в "морето от информация ".

"Най-доброто обучение е присъственото, само че нямахме друга алтернатива. Това беше методът да спасим образователната година. Успяхме да минимизираме вредите. Днешните деца ще учат, пишат и четат доста повече от електронни запаси. Не можем да вървим против течението, би трябвало да се съобразим с поколенческите характерности. Трябва да намерим ефикасния баланс ", счита той.

Красимир Вълчев разяснява и това, че КПКОНПИ проверява връзката сред брачната половинка му и брачната половинка на шефът на КЗП Димитър Маргаритов.

Двете са сътруднички в сдружение, а брачната половинка на Маргаритов е изпълнителен шеф на издателство "Просвета ".

Вълчев за инспекцията на КОНПИ: Не се тормозя, знам какво съм подписал

"Министерството няма взаимоотношения с издателствата. Държавата дава средства на учебните заведения, без значение кое издателство са избрали. Директорите или кметове подписват контракти. Аз утвърждавам единствено учебниците. Нямам опция да лобирам. Ако някой от министерството или аз бяхме създали сходно нещо, щеше да се разбере ", изясни той.

Министърът отхвърли брачната половинка му да има пиар организация. А за брачната половинка на шефа на КЗП съобщи, че тя е част от дъщерно сдружение, а не шеф.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: Красимир Вълчев.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Премиерът подреди неотложно прекъсване на багерите в Рила Премиерът подреди неотложно прекъсване на багерите в Рила  Мощна стихия удари Варна Мощна стихия удари Варна  Рязко нарастване на ковид в България, умряли Рязко нарастване на ковид в България, умряли  СЗО: Най-лошото занапред следва СЗО: Най-лошото занапред следва  1 Над 2 милиона пенсионери ще получат по-високи пенсии от юли  1 Формуляр на британски и QR код за прекосяване при отмора в Гърция  1 Защо българите избират почивката в чужбина --> Пaрите ни  Над 2 милиона пенсионери ще получат по-високи пенсии от юли Над 2 милиона пенсионери ще получат по-високи пенсии от юли  Формуляр на британски и QR код за прекосяване при отмора в Гърция Формуляр на британски и QR код за прекосяване при отмора в Гърция  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Почина Спаска Митрова, която с години води борби за детето си - България | Vesti.bg Почина Спаска Митрова, която с години води борби за детето си - България | Vesti.bg  Разкриха за какво е изчезнала цивилизацията на маите Разкриха за какво е изчезнала цивилизацията на маите  Как коронавирусът се предава безсимптомно Как коронавирусът се предава безсимптомно  Спите над 9 часа? За какъв проблем подсказва това Спите над 9 часа? За какъв проблем подсказва това Виц на деня Въпрос: - Ако ме удари селяндур, важи ли гражданската отговорност? Отговор: - Да. А, в случай че селянинът е с каска, важи и каското. Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Тежки съмнения: Гърция атакува лодки с бежанци Тежки съмнения: Гърция атакува лодки с бежанци Страната обаче отхвърля да е употребила незаконни способи против мигрантите в свои териториални води  Божидар Димитров Откриват бюст-паметник на Божидар Димитров в Созопол Историкът си отиде на 72 години през 2018 година  Старши комисар Любомир Янев ГДБОП с краткотраен началник Преди това Любомир Янев заемаше поста заместник-директор на службата  <p>Бобоков изискал опрощение на българин,&nbsp;осъден в Румъния</p> Бобоков изискал опрощение на българин, наказан на 6 година затвор за данъчни закононарушения в Румъния Прокуратурата популяризира нова преписка сред Бобоков и „ Prezident-Pl. Uzunov “  „ Мръсни ” фотоси на брачната половинка на Ким разгневили КНДР „ Мръсни ” фотоси на брачната половинка на Ким разгневили КНДР Мацегора: Никой не смее да се назова номер две в страната  <p>Диян Стаматов споделя по какъв начин епидемията се отрази на образованието</p> Директорът на столичното 119-о учебно заведение Диян Стаматов споделя по какъв начин епидемията се отрази на образованието Според него най-големият триумф от проблематичната обстановка с COVID-19 e опцията да се цифровизира доста експресно огромна част от просветителната активност  Драма в Пловдив, ухажор намушка момиче и скочи от 8 -ия етаж Драма в Пловдив, ухажор намушка момиче и скочи от 8 -ия етаж Веднага е извикана кола за спешна помощ и момичето е настанено в болница  Нови самостоятелни научни проучвания за бездимните други възможности Нови самостоятелни научни проучвания за бездимните други възможности В света има над 1 милиард пушачи, като СЗО предвижда, че броят им няма да намалее значително през идните години  Гешев предлага още 38 районни прокуратури да бъдат закрити Гешев предлага още 38 районни прокуратури да бъдат закрити Главният прокурор желае на тяхно място да бъдат открити териториални отделения в съответните регионални градове  Боинг 737 MAX Boeing стартира новото узаконяване на 737 Max Самолетът към този момент е провел първите полети за приемане на позволение за пътнически полети  Венци Стефанов: Няма различен като Домусчиев, да даде толкоз доста пари за футбол Венци Стефанов: Няма различен като Домусчиев, да даде толкоз доста пари за футбол Президентът на " Славия " разяснява проблема с телевизионните права  Вкусна традиция от Армения: Люлe кебап Вкусна традиция от Армения: Люлe кебап Какво да си приготвите за идващия обяд?  Дъщерята на Пол Уокър и децата на Вин Дизел: Дъщерята на Пол Уокър и децата на Вин Дизел: " Семейство вечно " Медоу Уокър разгласява трогателна фотография  Колко ще коства Колко ще коства " Ремдесивир ", вероятният лек за ковид-19 Американската биофармацевтична компания " Джилийд сайънсис " дефинира единна цена на препарата си за развитите страни
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР