България като страна-членка на НАТО и Европейския съюз активно участва

...
България като страна-членка на НАТО и Европейския съюз активно участва
Коментари Харесай

Министър Каракачанов: Усилията ни трябва да бъдат насочени към противодействие на тероризма

 _mg_2571  _mg_2556  _mg_2553  _mg_2539  _mg_2535  _mg_2523  _mg_2519  _mg_2516  _mg_2513  Снимки: Пламен Стоименов
България като страна-членка на НАТО и Европейския съюз интензивно взе участие в общите старания за оправянето с невижданите провокации на новата, фундаментално изменена, все по-динамична стратегическа среда на сигурност. Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов в първия работен ден на интернационалната конференция „ Тероризмът и електронните медии “, която се организира в София. „ Тероризмът продължава да бъде една от главните закани за сигурността освен на обособените национални страни и на съюзите, в които те членуват, само че и за персоналната сигурност и живота на обособения човек – на всеки един от нас “, уточни той.

Министър Каракачанов открои като съществени опасности за сигурността на всички неустойчивостта, идваща от Близкия Изток, хакерските атаки и кибертероризмът. По думите му бежанските потоци и незаконният трафик на хора крият закани и опция да станат инструмент на радикалния ислямизъм, който с методите и терористичните офанзиви се трансформира в гневен зложелател на европейската цивилизация. Освен „ обичайните “ до момента похвати, актуалните терористи употребяват все по-мащабно стандартни и многочислени паравоенни формирования, какъвто е казусът с така наречен Ислямска страна. Освен това те все по-умело се възползват от опциите на световната мрежа, на интернет-базираните електронни медии и на обществените мрежи – за агитация и набиране на почитатели, за дезинформация и противопоставяне на антитерористичните ограничения, за различно набиране на финансови средства, за обмисляне и съгласуване на техните дейности.

„ Кибератаките и кибертероризмът провокират съществени последици за стабилността на цели публични браншове, както и за сигурността и стабилността на международните фондови и стокови пазари, на интернационалните транспортни и осведомителни връзки и на други витално значими за живота и развиването на цялото човечество сфери “, уточни министър Каракачанов.

В умозаключение министър Каракачанов акцентира, че всички старания на интернационалната общественост би трябвало да бъдат ориентирани към противопоставяне на тероризма, който се пробва да унищожи изгражданата с хилядолетия европейска цивилизация. „ Ангажирани с противостояния, което губи запас и старания, ние даваме опция на тероризма да пробие нашия свят и да се опита да наложи своята концепция за световно владичество на радикалния ислям “, сподели той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР