България изпусна победата в двубой срещу вицешмпионките от Бразилия на

...
България изпусна победата в двубой срещу вицешмпионките от Бразилия на
Коментари Харесай

Великолепна България не успя да спре вицешампиона

България изпусна успеха в дуел против вицешмпионките от Бразилия на квалификационния шампионат за Игрите в Париж 2024. Нашите изгубиха с 2:3 (13:25, 25:22, 29:27, 21:25, 8:15), само че оставиха прелестни усещания за феновете в Токио. Южноамериканките бяха посочени за безспорен любимец в мача, само че сензитивно подмладения ни тим се показа чудесно.

В състава на българките отличени могат да бъдат най-много дебютантките Стоянова и Гунчева, които до момента не бяха играли за първия отбор на България. Стратегията на треньора Лоренцо Мичели е да гради тим за бъдещето. Ако запазят тази си форма и съумеят да надградят несъмнено ни чакат единствено мотиви за горделивост с тях.

Националките ни влязоха в дуела с две загуби и без извоюван гейм. При бразилките, картинката беше напълно друга, само че това в нито един стадий от срещата не пролича.

В първия гейм нашите демонстрираха, че няма да се дадат елементарно на Бразилия. Двубоят стартира с леко преимущество на “Селесао ”. Нашите обаче не се уплашиха от резултат 5:10 и изравниха. Серия на бразилките от седем следващи точки реши гейма. Съперникът поведе с 22:12. А частта приключи 25:13.

Вторият гейм също стартира с бразилско превъзходство, само че то бе за малко. Южноамериканките водеха с по няколко точки до изравняването 11:11. След това изглеждаше, че Бразилия е сигурна в спечелването и на втория гейм. Нашите обаче имаха какво да кажат! При 21:16 за противника направихме 8 следващи точки. Изпуснахме първия геймбол, само че при втория бяхме безгрешни – 25:22.

 volleyballworld.com

Започнахме третата част със забележително самочувствие. Бързо поведохме с 4:1, а по-късно с 9:4. Когато резултатът стана 12:7 за нас, пристигна ред за дълга бразилска серия. Този път “Селесао ” направи 8 следващи точки и ни дръпна с 15:12. Момичетата се подвигнаха, с цел да изравнят – 16:16. Това даде старт на гонитба в точките. Ту ние излизахме напред, ту Бразилия. Успяхме да създадем пробив и да поведем с 22:20. В инфарктния край Бразилия изравни – 23:23. Следващата точка беше за България – първи геймбол в частта. Бразилия отново изравни. И още веднъж девойките на Мичели получиха преимущество, което съперничките обезвредиха – 25:25. Последва и трети геймбол за България. Драмата стана цялостна с четвърто тъждество. Този път пристигна ред на Бразилия да получи геймбол. Наш ред беше да покажем стоманени нерви – 27:27. При четвъртия опит успяхме 29:27!

Трябваше да си повярваме, че можем да победим. Четвъртият гейм стартира равностойно и ходя точка за точка до 6:6. Тогава се пропукахме и позволихме на Бразилия да поведе с 10:7. Нашите обаче незабавно сложиха противника напрегнат с две следващи точки. Бразилките възвърнаха задатъка си 12:9. Мачът още веднъж потегли точка за точка, само че това не бе в наша изгода. Трябваше да притиснем и го направихме – 14:14. Началният удар на Борислава Съйкова беше отличен коз в тези нервни минути. Младостта на нашия отбор изобщо не беше минус против толкоз именития противник.

В борбата да остане в мача Бразилия направи нов пробив – 18:15. Прекъсването на Мичели даде резултат и върнахме две точки. Първо Мария Йорданова, а по-късно Мирослава Паскова взривиха тима ни от позитивни страсти и провокираха таймаут при противника. Младите Стоянова и Гунчева заслужаваха единствено похвали. И се оправиха, макар че на корта не бяха Радостина Маринова и Петя Баракова. Бразилия направи нова крачка към тъждество в геймовете, повеждайки с 22:18. Явно борбата щеше да се реши в тайбрек. “Селесао ” затвори гейма с 25:21.

 volleyballworld.com

Публиката в Токио аплодираше и двата тима, които посочваха майсторство, темперамент и себераздаване. Тайбрекът стартира добре за Бразилия – 3:0. “Селесао ” обаче знаеше, че не би трябвало преждевременно да се радва. Българките влязоха в “бой финален ” и понижиха до 3:5. Дълго преразглеждане на противоречива обстановка оказа помощ на противника. И вместо с 5:4 бразилките поведоха с 6:3. Младият ни отбор трябваше да надскочи себе си, с цел да завоюва мача. За страдание силите на нашите попривършиха и резултатът стартира да пораства бързо и безнадеждно – 12:5. При серия от пет следващи точки възможностите изгоряха. Тайбрекът приключи 15:8.

Шоуто в японската столица продължи повече от два часа и заслужихме овации за присъединяване ни в него. Утре България играе четвърти мач против домакина Япония от 13,25 ч.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР